Dancefair 2014: The Tetris Effect – How your day job impacts your creativity

Jonas van der Meiren | 15 februari 2014
headlines


Spreker: Mike Monday (AUS)

Dag 1 van het Dancefair-weekend is vandaag van start gegaan. Meer dan 200 seminars staan gepland in de komende twee dagen. Wij volgden vanmorgen om 10.00 een van de eerste! Het Tetris Effect werd gepresenteerd door de Australische producer Mike Monday. Lees onderstaand waarover gesproken wordt tijdens dit leerzame uurtje!

Het is een bekend probleem van menig producer: te weinig tijd en energie om creatief te zijn én te blijven met betrekking tot het produceren van platen. Vaak komt dat door de fulltime baan waarin de energie wordt opgeslokt en waar het gevalletje ‘hersendood’ meer dan eens optreedt. Zelfs al zit je fulltime in de muziek, dan kun je nog steeds een creativiteitsblock hebben. 'Je hebt niet veel tijd nodig om goede muziek te produceren, als je maar de juiste mindset hebt. En daar zit juist hetgeen waar je vaak in vastloopt', aldus Mike Monday.

Het tetris-effect treedt op wanneer je zoveel tijd en aandacht besteedt aan bepaalde activiteiten dat het een patroon begint te worden, gevoed door gedachtes en mentale beeldvorming. Zijn deze gedachtes negatief, dan beinvloedt dit je creativiteit in al je acties. Er komt doorgaans gewoon teveel informatie binnen waardoor het vaak lastig wordt dit te filteren. Ook hierdoor kun je op een mooi dwaalspoor terecht komen.

Wil je je negatieve gedachtegang doorbreken en je focus goed houden dan is het van belang dat je:
1. Duidelijk hebt wat de waarde is van de binnenkomende info
2. Duidelijk stelt naar welke informatie je exact op zoek bent (doel)
3. Onderneem actie!

Ofwel, jezelf limiteren tot minimale informatie zonder al teveel afleiding en invloeden van buitenaf en hierdoor totale focus op creativiteit.

Mike Monday vertelt na bovenstaande inleiding een stukje over zijn eigen verhaal met betrekking tot dit onderwerp. Na zijn studie Music te hebben afgerond op Oxford is hij na een flinke piek in zijn carrière flink teruggezakt en begint de periode waarin hij twee jaar lang geen productie heeft afgemaakt. Zijn creativiteit was geblockt en zijn angst werd realiteit door zijn manier van denken. Hij ondernam geen actie, verdiende geen geld en eindigde uiteindelijk werkend in een coffeeshop. Je gaat leven naar je eigen negatieve gedachtegang. De kunst is dus om dit te doorbreken.

Als jij het verschil in denken kunt achterhalen dan kun je er wat mee voor de toekomst! Alles draait om de mindset. Oftewel: als je je manier van denken aan kunt passen, dan wordt de realiteit ook anders.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws