Dancefair 2014: tips voor een vette akkoordenlijn in je track

Peter Güldenpfennig | 16 februari 2014
headlines


Ben je al een hele tijd bezig met een track, heb je een mooie melodielijn daarin en baal je dat het eindresultaat alsnog niet vet genoeg klinkt? Dan is het niet verkeerd om je akkoorden onder de loep te nemen. Componist Marco de Bruin van DanceComposer gaf een paar goede tips tijdens Dancefair.

Open je oren

Stap één is leren luisteren. Luister heel bewust naar je eigen muziek en naar werk van je collega's. Pas daarop technische tricks toe: bijvoorbeeld de onderscheiding tussen mineur en majeur in het algemeen en nog specifieker mineur- en majeurakkoorden. Hoe klinken ze? Waar zit het verschil? Marco de Bruin geeft een kleine tip weg: de middelste noot van een akkoord is bepalend. Met een simpele verandering van deze noot creëer je al een compleet andere sound en andere sfeer in je muziek. Volgens Marco werken dramatische mineurakkoorden over het algemeen wat beter voor de dance-tracks dan vrolijke majors.

.

Muzikale ladders en akkoordenlijnen

Heb je losse akkoorden onder de knie? Ga aan het werk met progressies, oftewel akkoordenlijnen. Daarbij is het handig om thuis te zijn in muzikale ladders, die overigens ook majeur en mineur kunnen zijn. Met de noten van een majeurladder maak je majeurakkoorden, met een mineurladder vanzelfsprekend de mineuren. Met een goede kennis van de trappen in de ladder kun je mooie en kloppende progressies maken. Heb je een achtergrond in klassieke muziek, dan kun je daar prima gebruik van maken. Weet alleen wel dat mooi oplosbare progressies die goed voor klassieke muziek werken, niet per se bij dansmuziek passen. Volgens Marco moet de akkoordenlijn in dance juist doorgaan en de luisteraar blijven verrassen door harmonieuze onvoorspelbaarheid.

Keep it simple

Ga je met deze tips aan de slag, begin dan met muzikale improvisatie, makkelijke akkoorden en simpele progressies. Wees wel kritisch, maar zet je frustratie om in je kwaliteit. Daarbij zou kennis van technische vaardigheden goed van pas zijn: daarmee kun je snelle en efficiënte oplossingen vinden voor de niet kloppende stukken in je track.

Vind je de weg van je huis-en-tuin-studio naar Beatport veel te lang, dan kun je terecht bij Dance Composer. Wil je een alvast een kijkje je nemen in hun keuken, download dan een gratis chord tutorial op hun website. Dance Composer staan overigens altijd open voor feedback en suggesties: heb je een leuk idee? Laat het ze weten en maak een kans op een gratis cursus. En wie weet, misschien wordt jij wel de nieuwe nummer 1 in de DJ top 100!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws