Nice knowing you, SoundCloud!

Peter Güldenpfennig | 5 juni 2014
headlines


Iedereen die zich een beetje bezighoudt met muziek kent SoundCloud wel. Het is de perfecte plek om nieuwe muziek te ontdekken, je favoriete podcasts te beluisteren of, als je zelf een dj of producer bent, je eigen mixen en producties aan de wereld te laten horen.

Overname door Twitter

Het lijkt erop dat aan deze geweldige dienst mogelijk een einde komt. Of, beter gezegd, dat deze geweldige dienst gewoon niet meer zo geweldig wordt. Het gerucht gaat namelijk dat er een mogelijke overname van SoundCloud door Twitter op handen is.

Het gevolg? Het straktrekken en beter naleven van copyrights op uploads. Twitter houdt zich namelijk aan licenties van labels, dit terwijl SoundCloud geen dergelijke deals heeft met labels. Vandaar ook dat SoundCloud naast origineel materiaal ook gewoon bootlegs, mashups en zelfs originals host, al dan niet geüpload door de rechthebbenden.

Kaskade

Een overname door Twitter kan betekenen dat dit het einde gaat zijn van hetgeen waar SoundCloud nu juist zo goed voor is: het plaatsen van mixen, bootlegs en mashups door aanstormend talent. De eerste stappen zijn al gemaakt. SoundCloud maakt namelijk meer en meer gebruik van een geautomatiseerd systeem die de service afspeurt naar materiaal waar copyrights op rusten. Het eerste bekende slachtoffer is Kaskade. De Amerikaanse producer zag hoe de service 70 procent van de tracks op zijn account verwijderde. Hij heeft inmiddels al plannen gemaakt om, net als Deadmau5, een eigen portal te openen dat als showcase voor zijn eigen producties zal dienen.

Jammer dat het zo gaat. Wij van Clublife Magazine zijn geen voorstander van piraterij, maar wanneer een artiest zijn best doet door andermans werk een nieuw leven te gunnen in een bootleg of mashup, dan zijn we daar wél voor. Hier lijkt een einde aan te komen, want we kunnen ons niet voorstellen dat Kaskade het laatste slachtoffer gaat zijn.

Alternatieven voor SoundCloud

Je kunt, net als Kaskade en Deadmau5, een eigen app of portal lanceren waarin je je werk laat horen en downloaden, maar er zijn ook alternatieve diensten die wellicht niet zo makkelijk of gebruiksvriendelijk zijn als SoundCloud, maar je wellicht bieden wat je zoekt.

DemoDrop
Feitelijk de beste service als je graag bootlegs, remixen en mashups maakt. Tof ook dat ook veel producers en dj's een account hebben waar je je werk naar kunt sturen voor feedback of misschien wel een deal voor een officiële release. Waar wacht je nog op? Maak dat account!

MixCloud
Door velen wordt, als je graag mixen upload, MixCloud als superieur ten opzichte van SoundCloud gezien. Wellicht heeft dat te maken met een specifieke focus op dj-mixen. Dat betekent niet dat je er enkel dance aantreft, want elk genre wordt op de service aangeboden.

Mix.dj
Mix.dj is specifiek gericht op dj-mixen. Binnen deze mixen kun je je eigen tracks of bootlegs natuurlijk een plaatsje in de spotlight gunnen. Ben je een iDevice-gebruiker, dan is er ook een app beschikbaar waarmee je kunt streamen.

Mixcrate
Als je een liefhebber bent van mixtapes, dan is dit het elektronische equivalent voor jou. Gaaf is ook de nieuwssectie waarmee je snel nieuwe artiesten kunt ontdekken. Tip van ons: kies eens een mix in een genre buiten je eigen comfortzone, want een open geest zorgt voor veel vettere eigen mixen!

Heb je zelf suggesties voor goede alternatieven voor SoundCloud, horen we die graag van je!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws