Wat is Tekstyle?

Eveline Meijer | 22 augustus 2014
headlines


Tekstyle is de opvolger, of beter gezegd evolutie, van jumpstyle, wat een aantal jaren geleden flink populair was. Maar wat is tek nou precies? Waar komt het vandaan, en hoe is het ontstaan?

Laten we eerlijk zijn, jumpstyle was leuk, maar momenteel is het nogal een vies woord. Het was een hype een aantal jaren terug met zijn hoogtepunt in 2007, daarna is jumpstyle praktisch van de aardbodem verdwenen. Nieuwe jumpstyle nummers worden niet meer geproduceerd, en als iemand het over jump heeft wordt die persoon waarschijnlijk erg vreemd aangestaard, alsof ze niet weten waar het over gaat, of uit ongeloof dat er nog over gepraat wordt.

Daarom wil ik duidelijk maken dat tekstyle niet zomaar een vervolg op jumpstyle is; het is een stijl op zich. Ja, het komt vanuit dezelfde scene, maar daar is dan ook alles zo'n beetje mee gezegd. Tek werd voor het eerst geïntroduceerd door artiesten als Lobotomy Inc., Major Bryce, Greg C en Tranceball. Even een klein stukje geschiedenis.

Mark With A KVoordat tekstyle de wereld zag was er het Noord-Franse techno/tekclub. Deze stijl is een mengelmoes van funky clublike beats in een technojasje, samen met veel diepe sounds. In 2001/2002 deed dit jump herleven in de Belgische en Franse clubscene, en maakte het de weg vrij voor french tek, beter bekend als tekstyle.

Waar in het begin tek veel invloeden had van tekclub is het de laatste jaren uitgegroeid tot een meer volwassen stijl, met catchy en pakkende melodielijnen en beats rond de 150 bpm, daar waar jump ooit begon rond 135-140 bpm. In België wordt tek inmiddels op grote dancefestivals gedraaid waar ook harddance gedraaid wordt. Sunrise Festival en The Qontinent zijn hier voorbeelden van. Ook zijn er al twee grote tek-events geweest in de Lotto Arena in Antwerpen, waarbij ikzelf in november 2013 de main act was.

Het mag duidelijk zijn dat tek in België populair is en zijn eigen plek heeft gevonden. Inmiddels begint het in Nederland ook goed te gaan en volgt Europa uiteindelijk vanzelf wel. Buiten België en Nederland is het nog niet zo bekend, maar waar het gedraaid wordt zijn bezoekers bijzonder verrast; het is iets nieuws wat ze nog niet eerder gehoord hebben, maar toch geeft het een bekend gevoel. Tek is namelijk muziek waar veel energie in zit, niet denken aan morgen, gewoon even losgaan: feest. Het beslaat een grijs gebied tussen edm en hardstyle en daarom ideaal voor de muziekliefhebber die wat rauwere muziek wilt dan edm, maar hardstyle of hardcore toch te zwaar vindt.

Als we het zouden vergelijken met de huidige trend is tekstyle een soort van 'hard edm'. Sneller, harder, rauwer, agressiever, maar niet zo zwaar als hardstyle of hardcore. Met een gemiddelde bpm van 150 is het in elk geval aan de vlotte kant. Helaas heeft tekstyle momenteel een klein platform en wordt het te weinig aangeboden. Veel festivals bieden weer wel edm- of hardcorevarianten aan. Tekstyle zit daar net tussen en zal zijn eigen plekje moeten vinden, maar als het aan mij ligt, duurt dat niet lang meer.

Connect met Mark With A K

Bezoek: markwithak.be
Like: facebook.com/djmwak
Volg: @DJMWAK
Luister: soundcloud.com/markwithak

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws