Steeds meer mensen streamen muziek, films en series

Eveline Meijer | 9 oktober 2014
headlines


Een derde van de Nederlanders streamt muziek. De groep die dat betaald doet, luistert met name via een smartphone. Ook worden er steeds meer films en series gestreamt. Hiermee worden de voorsprongen van Netflix en Spotify steeds groter.

Films en series

GfK heeft een onderzoek gedaan naar het streamen van muziek, films en series in Nederland. In totaal streamen ruim vier miljoen Nederlanders films en series. Met name jongeren doen dit steeds meer: de groep tussen de dertien en zeventien jaar die streamen via diensten als Netflix is het hardst gestegen. Er werd een sprong gemaakt van 38 procent naar 54 procent binnen deze groep ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook de groep tussen de achttien en 34 streamen naar hartenlust films en series: 43 procent van deze groep maakt gebruik van streamingdiensten als Netflix.

Muziek

Het aantal Nederlanders dat muziek streamt blijft dit kwartaal ongeveer gelijk: ongeveer een derde van de Nederlanders behoort tot deze groep. De mensen die hiervoor betalen, luisteren ongeveer elf uur per week naar muziek. De groep die gratis versies gebruikt, luistert ongeveer de helft minder muziek per week. Toch betalen steeds minder mensen voor het downloaden van muziek, maar ook de illegale praktijken nemen met vijf procent af ten opzichte van het vorige kwartaal. Per maand worden er gemiddeld nog maar tien liedjes per maand illegaal gedownload.

Voorsprongen

De grootste stijgingen vind je bij abonnementsdiensten voor video on demand. Zeker Netflix en Spotify hebben een grote voorsprong ten opzichte van andere streamingdiensten. Het onderzoek van GfK, Trends in Digital Entertainment, is een steekproef onder 1001 gebruikers van video on demand en/of streaming van muziek. Trends in Digital Entertainment wordt eens per kwartaal afgenomen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws