PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen vrijwillige drugstesten terug

Eveline Meijer | 21 oktober 2014
headlines


In de jaren negentig kon je op feesten je XTC-pillen laten testen. In 2002 werd dit verboden, maar dankzij de drie doden tijdens het Amsterdam Dance Event wil D66 de xtc-test weer terug op dancefeesten.

Vrijwillige pillentest

Met een vrijwillige pillentest kun je laten controleren of je drugs wel veilig zijn. Deze testen zag je veel op festivals en dancefeesten in de jaren '90 van de vorige eeuw. D66 deed eerder al een oproep voor de herinvoering van deze drugstesten. Dit was vorig jaar, nadat er mensen aan xtc overleden op de festivals Voltt in Amsterdam en Lowlands in Biddinghuizen.

Verboden

Tijdens ADE zijn er drie mensen overleden, waarschijnlijk door slechte xtc-pillen. Bij één van deze drie is dit zeker. In reactie op deze incidenten wil Vera Bergkamp, kamerlid van D66, de vrijwillige drugstesten weer invoeren op dancefeesten. 'Die testen werkten uitstekend in de jaren negentig, het is goed als we dat weer gaan doen', aldus Bergkamp. De testen werden in 2002 verboden door het eerste kabinet Balkenende, omdat ze drugsgebruik op dancefeesten zouden legitimeren.

Drugsbestrijding

De PvdA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat het beleid nu doorgeschoten is naar keiharde drugsbestrijding. 'Het is helaas een feit dat er op dancefeesten véél xtc wordt gebruikt', zegt Marith Rebel, kamerlid van de PvdA. Daarom moet er meer aandacht voor preventie en het voorkomen van slachtoffers komen, dan keiharde bestrijding zoals nu het geval is. D66 laat weten dat drugstesten tegenwoordig ook flink verbeterd zijn, zodat bezoekers binnen kortere tijd en met meer nauwkeurigheid duidelijkheid hebben over wat voor pillen ze hebben dan vijftien jaar geleden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws