Leer wat jouw rechten als producent zijn bij SAE Institute Rotterdam

Eveline Meijer | 29 oktober 2014
headlines


Het SAE (School of Audio Engineering) Institute in Amsterdam en Rotterdam biedt verschillende cursussen en opleidingen op het gebied van geluid en media aan. Zo kun je er onder andere een opleiding Audio Engineering en Electronic Music Production doen, maar ook een digitale fotografiecursus. In de Rotterdamse vestiging wordt er een nieuwe cursus over de zakelijke kant van muziek produceren geïntroduceerd: Music Business Certificate!

Mijn muziek is iets waard

'In de muziekindustrie van tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen het zelf doen, dus mensen moeten dit wel gaan weten. Dat ze gaan denken: Ho, wacht even. Mijn muziek is iets waard, nog voordat het uitgegeven is', legt Maurice Blaak, manager van SAE Rotterdam, uit.

Toch zijn er weinig cursussen waarin je leert wat je rechten precies zijn. Hoe maak je bijvoorbeeld een contract? Wanneer heb je welke rechten over wat je gemaakt hebt? Tom Pearce, docent aan SAE Institute Rotterdam, heeft veel ervaringen met mensen die niet weten hoe dit precies in elkaar steekt. 'Ze hebben het idee: Ik heb een laptop, ik heb mijn eigen muziek gemaakt. Ik zet het op iTunes of Soundcloud en klaar.' Maurice vult aan: 'En dan met platencontracten en labels in de weer gaan, zonder dat ze zelf echt weten waar ze mee bezig zijn. Soms staan ze 75 procent van hun rechten af, zonder dat ze beseffen dat ze dat gedaan hebben.'

Een kleine cursus over dit onderwerp is dus niet verkeerd. Bovendien is de Music Business Certificate in een half jaar te behalen, met één les per week op maandagavond. Tijdens deze cursus krijg je les in muziekrecht, contracten, publishing en verkoop.

Dure fouten

De lessen worden verzorgd door Tom Pearce, producer, composer, engineer en game sound designer, en Bindu De Knock. Bindu De Knock is advocaat bij Bergh Stoop Sanders advocaten in Amsterdam en docent bij SAE Institute. Ook zij heeft veel ervaring met mensen die niet weten hoe dit in elkaar steekt: 'Musici zijn zich onvoldoende bewust van hun rechten en hebben onvoldoende juridische kennis. Die onwetendheid speelt musici bij bijvoorbeeld contractonderhandelingen parten. Ze begrijpen in feite onvoldoende waar ze zich toe verbinden. Zo ontstaan juridische problemen.'

Over gevolgen wordt veel gepraat, maar wat voor gevolgen zijn dit nu eigenlijk? Bindu: 'Een concreet probleem waar onlangs aandacht aan werd besteed in de pers is de zogenaamde soundalike van de XX, die gebruikt is in de commercial van Hugo Boss. Volgens de XX maakt Hugo Boss inbreuk op het auteursrecht van het nummer 'intro'. De claim lijkt mij ongegrond. Toch werpt dit een interessante discussie op in hoeverre soundalikes toelaatbaar zijn. Dat is uiteindelijke een auteursrechtelijke, inhoudelijke discussie. Basiskennis van het auteursrecht is voor musici onmisbaar: wat mag met je eigen werk, wat mag je met andermans werk en wanneer is er sprake van inbreuk?'

De Music Business Certificate is een ideale cursus voor muzikanten die hun muziek in eigen beheer willen uitbrengen of liefhebbers die zelf een label willen starten. In deze tijden, waarin iedereen alles zelf kan doen, is deze kennis van cruciaal belang. Zeker als je van muziek je carrière wilt maken.

Leren produceren

Die rechten zijn leuk, maar ook voor het leren produceren van muziek kun je bij SAE terecht. 'De Audio Engineering Diploma Cursus is in het leven geroepen om iemand alle kennis mee te geven en kennis te laten nemen van alle facetten in de industrie. Dit is ook puur en alleen bedoeld voor mensen die echt een carrière in de muziekindustrie willen beginnen. Dat kan in de studio, op de radio, voor televisie of op gamegebied zijn. Eigenlijk krijgen ze een hele gefaseerde opleiding waarin alles aan bod komt', vertelt Maurice.

Maar ook voor de hobbyisten, die geen diploma willen of nodig hebben, is er een cursus aanwezig. Deze is echt gericht op het introduceren van audio opnamen en bewerkingen en niet op radio en/of televisie. Maurice: 'Dit heet tegenwoordig het Audio Engineering Certificate. De naam zegt het al: het is de 'lichte' vorm van het audio engineering diploma. Het diploma duurt 12 maanden voltijd of 24 maanden deeltijd, de cursus duurt maar zes maanden.'

Nieuwsgierig?

Ben je nu echt nieuwsgierig geworden naar deze cursussen? Meer informatie vind je op de website van SAE Institute, maar er is ook een open dag. Deze is op 21 november vanaf zes uur. Tijdens deze open dag is er ook een tweehonderd euro korting op een diploma opleiding naar keuze. Heb je interesse in de Music Business Cursus, dan kun je contact opnemen met de studieadviseur: Pauline Fernandes. De Music Business Cursus gaat op 2 februari 2015 van start.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws