Oordopjes met harder geluid, maar zonder gehoorschade

Eveline Meijer | 12 november 2014
headlines


Als je muziek luistert met oordopjes, hoor je niet altijd alles even goed. Erg vervelend als je naar je favoriete nummer luistert, maar gehoorschade is natuurlijk nog vervelender. Maar dat probleem is opgelost! Een Kickstarter-project belooft een in-ear-koptelefoon die harder geluid kan laten horen zonder dat je gehoorschade oploopt.

De oordopjes maken gebruik van Realloud-technologie, wat ontwikkeld is door Stephen D. Ambrose. In 1994 maakte hij als eerste een draadloze koptelefoon-monitor, die nog steeds door veel artiesten gebruikt wordt om hun eigen muziek tijdens optredens te kunnen horen.

Overstimulatie

Dezelfde man ontwikkeld nu de oordopjes, en legt uit dat de traditionele in-ear-oordopjes zorgen voor overstimulatie van het trommelvlies. Omdat oordopjes in tegenstelling tot akoestisch geluid zo'n druk uitoefenen, raakt het oor sneller vermoeid. Hierdoor ben je sneller geneigd om je muziek wat harder te zetten, waardoor je gehoorschade kunt oplopen. De oordopjes van Ambrose en zijn bedrijf 1964ADEL hebben een soort kunstmatig trommelvlies, waardoor trillingen worden opgevangen. Dit trommelvlies is verstelbaar en zou bij elk volume voor de juiste druk zorgen, waardoor het geluid ruimtelijker en luider wordt.

https://www.youtube.com/jq4rbBSY1zQ

Bestellen

Je kunt de oordopjes nu al bestellen, al worden ze waarschijnlijk pas in mei 2015 geleverd. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, waarbij het instap-model van honderd dollar het goedkoopste is. Heb je meer te besteden, dan kun je de oordopjes op maat laten maken. Dit kost je echter wel 1600 dollar. Hoe duurder de oordopjes, hoe meer geluidsdrivers ze bevatten en hoe groter en dynamischer de klankkamers.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws