Pay The DJ: yay or nay?

Peter Güldenpfennig | 2 december 2014
headlines


Onlangs is er een initiatief gestart om ervoor te zorgen dat dj's daadwerkelijk het geld betaald krijgen waar ze recht op hebben. Het initiatief, wat 'Pay The DJ' heet, is gestart door Beatsy, een online marketplace waar dj's zich kunnen aanbieden en geboekt kunnen worden. Dj's betalen niet voor de service, enkel boekers betalen negen procent servicekosten.

Pay The DJ baseert zich op een onderzoek van de Musicians Union UK uit 2012, waarin valt te lezen dat meer dan zestig procent van de dj's voor niets draaien. Let wel, dit is de situatie in Engeland. Toch is het een alarmerend cijfer natuurlijk, dj's werken hard en dienen daar ook betaald voor te worden.

De realiteit, volgens Pay The DJ, is als volgt: dj's oefenen gemiddeld 2500 uur (over een tijdspanne wordt niet gesproken), bereiden zich vijf uur voor, voor een één uur-durende set (lijkt ons wat ruim om eerlijk te zijn) en zouden met deze cijfers een minimum van 200 USD moeten krijgen per gig.

Bezoekers zouden daarentegen moeten willen betalen voor hun ticket. Hier valt wat voor te zeggen natuurlijk. Te vaak probeert men op een gastenlijst te komen om maar niet te willen betalen. Tenzij je je ticket wint in een give-away of je goede redenen hebt om op een gastenlijst te staan, zou je als bezoeker tenminste bereid moeten zijn om te willen betalen voor een event.

Waar het initiatief de plank misslaat, is ervan uitgaan dat dj's het event 'maken'. Excuse you, maar nee. Het zijn nog altijd de bezoekers die het event maken, samen met de dj. Natuurlijk moet een dj gerespecteerd worden en ook betaald worden voor het werk dat hij of zij erin steekt, maar een bezoeker die betaalt voor een event verdient net zoveel respect. Zij zijn immers de motor van de auto waarin de dj rijdt. Zonder publiek geen gig tenslotte.

Daarmee komen we op een ander probleem, het aantal dj's blijft stijgen. Wilden jongens vroeger piloot of brandweerman worden, nu zien kids zichzelf liever als een toekomstige Armin van Buuren of Hardwell. Samen met de steeds laagdrempeliger wordende technologie levert dat een stroom aan jonge talentvolle dj's en producers op, kijk naar een Martin Garrix bijvoorbeeld. En al die jonge dj's boksen tegen elkaar op om maar te mogen draaien, soms zelfs als pay-to-play, om jezelf maar in de kijker te spelen. In die zin staan we achter Pay The DJ, want dj's moeten betaald krijgen voor geleverd werk.

We blijven wel sceptisch, want een dj is geen heilige. Als dj's hun werk niet serieus nemen en niet verder komen dan de Beatport top 10 en de sync-knop, dan is het ook niet gek dat je werk devalueert en je minder betaald krijgt voor je werk. Bezoekers en promotors moeten dj's respecteren, en bereid zijn om te betalen voor de dj's die draaien. Dj's zelf daarentegen zouden moeten beseffen dat er een publiek is die betaalt voor het entertainment dat zij leveren en dat er dus wel iets verwacht wordt. Het besef van geleverd werk en de nodige respect moet wederzijds zijn. Het is jammer dat Pay The DJ dat niet belicht. Maar goed, Beatsy heeft er dan ook alle baat bij dat dj's zoveel mogelijk betaald krijgen met het in rekening brengen van negen procent servicekosten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws