Landelijk alarm vanwege vervuilde xtc-pillen

Eveline Meijer | 19 december 2014
headlines


Een pilletje nemen tijdens een feestje, dat doen vrij veel mensen nog wel eens. De komende tijd moet je hierbij echter wel wat meer opletten: er zijn vervuilde xtc-pillen in omloop met een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA. Het Trimbos instituut heeft een landelijk alarm afgegeven.

Bij de pillen met PMMA erin verwerkt, duurt het veel langer voordat het effect hiervan optreed. Daardoor ben je snel geneigd meer te slikken en dat kan gevaarlijk zijn. Uren later kun je lichamelijke klachten krijgen, zoals een verhoogde hartslag en een extreem hoge lichaamstemperatuur. Uiteindelijk kun je hieraan overlijden, wat in de afgelopen jaren in het binnen- en buitenland ook is gebeurd.

De pil

De vervuilde pillen kun je herkennen aan het logo van Superman. Ook zijn ze schildvormig. Wil je toch een pilletje slikken? Laat deze dan testen bij speciale centra hiervoor. Dit kan vaak gratis en altijd anoniem. Het Trimbos instituut raad je echter wel af om XTC te gebruiken de komende dagen, aangezien veel testcentra pas na de feestdagen weer open zijn.

De precieze specificaties van de gevaarlijke pillen kun je hier vinden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws