ChristenUnie stelde Kamervragen over drugsgebruik tijdens ADE

Lucas Boon | 28 oktober 2015
headlines


Het Amsterdam Dance Event doet ieder jaar weer een hoop stof opwaaien. Traditiegetrouw draait de derde week van oktober niet om het nagenieten van alle toffe feesten, workshops en conferenties, maar komt het ADE - helaas - veelal negatief in het nieuws.
Dit roept tegelijkertijd de nodige vragen op: kun je incidenten als drugsgebruik wel klakkeloos koppelen aan het Amsterdam Dance Event? Waarom komt het ADE ieder jaar weer negatief in het nieuws, terwijl de tienduizenden feestgangers vooral terugkijken op die ene hele vette week?

Maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft (kamer)vragen gesteld over de 33-jarige vrouw uit Zwolle die - vermoedelijk - is overleden nadat ze drugs gebruikt zou hebben op het ADE. Daarnaast wil de CU weten hoeveel drugsgerelateerde arrestaties er tijdens het festival hebben plaatsgevonden. Je checkt de Kamervragen hieronder:

1. Kent u het bericht “Politie: vrouw waarschijnlijk dood door drugs”1) en ‘Opnieuw honderden aanhoudingen bij Amsterdam Dance Event’? 2)

2. Klopt het dat er veel drugs gebruikt wordt op en rond het Amsterdam Dance Event (ADE) en dat de politie ruim 250 bezoekers heeft moeten arresteren?

3. Klopt het dat er aanleiding was voor nog veel meer arrestaties, zoals in de media is gemeld, maar dat het organisatorisch ondoenlijk was voor de politie?

4. Hoe kijkt u terug op de maatregelen die dit jaar genomen zijn om massaal drugsgebruik te voorkomen?

5. Hoe beoordeelt u het ‘vijfpillenbeleid’ dat op het ADE gevoerd werd en bent u van mening dat dit beleid niet strookt met de wet- en regelgeving op het gebied van harddrugs?

6. Welke mogelijkheden heeft u om festivals en/of gemeenten die een dergelijk ruim beleid hanteren streng aan te pakken en zijn deze mogelijkheden in dit geval optimaal benut?

7. Heeft u contact met de organisatie van het festival over het jaarlijks toenemende drugsgebruik en bent u bereid om samen met de gemeente Amsterdam met de organisatie van het festival in gesprek te gaan over het massale drugsgebruik?

8. Welke verantwoordelijkheid heeft de organisatie van het ADE zelf bij het voorkomen en controleren van drugsgebruik tijdens hun evenement en hoe heeft de organisaties die verantwoordelijkheid dit jaar waar gemaakt?

9. Bent u bereid te onderzoeken hoe festivals waar op grote schaal harddrugs wordt gebruikt, en waar op dit punt geen verbetering optreedt, kunnen worden verboden?

10. Wat gaat u in de toekomst doen om verboden bezit van harddrugs op het ADE tegen te gaan en zoveel mogelijk te voorkomen dat opnieuw dodelijke slachtoffers zullen vallen als gevolg van drugsgebruik op festivals?

 

Beeld door Willeke Machiels

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws