Oorveilig

Partyscene Redactie | 6 december 2011
headlines

Lancering oorveilig keurmerk voor clubs en poppodia. Air eerste oorveilige club.

oorveiligDe Nationale Hoorstichting en Club Judge lanceren Oorveilig. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers. Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren. De Amsterdamse AIR heeft het keurmerk onlangs als eerste muzieklocatie in Nederland ingevoerd.

Aanleiding voor de ontwikkeling van Oorveilig is het groeiende aantal muziekliefhebbers met gehoorschade. Jaarlijks lopen circa 20.000 jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. Het keurmerk is het praktische vervolg op de papieren afspraken die eerder dit jaar zijn vastgelegd in het convenant tussen de Nationale Hoorstichting en de muziekbrancheorganisaties VVEM en VNPF.

Clubs en poppodia die deelnemen aan het keurmerk nemen een hele reeks concrete maatregelen om het risico op gehoorschade in te perken. Het volumeniveau is beperkt tot gemiddeld 103 dB(A) per 15 minuten, in de zaal hangt duidelijk zichtbaar een decibelmeter, bij de ingang hangt een informatiebord en er is goede gehoorbescherming te koop. Het campagnemotto voor bezoekers van de deelnemende clubs en poppodia is ‘Love Music, F*ck Piep!’. Daarnaast is DJ en producer Gregor Salto actief als ambassadeur van de campagne.

Vanaf 12 december kan in de iTunes store gratis de Oorveilig dB meter app worden gedownload. Met deze app is het mogelijk om zelf in de clubs te testen hoe hard het geluid staat, een risicotest uit te voeren en dus persoonlijk advies te krijgen. In enkele ogenblikken zien gebruikers of ze ‘Oorveilig uitgaan’.

Meer info op www.oorveilig.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws