Sterac aka Steve Rachmad nieuws

Partyscene Redactie | 18 april 2012
headlines

STERAC aka Steve Rachmad grijpt terug naar het allereerste album dat werd uitgebracht op 100% Pure, zijn ‘Secret Life of Machines’ uit 1995, een klassieker die een mijlpaal is in de geschiedenis van de Detroit Techno. Steve heeft het album nieuw muzikaal leven ingeblazen met remixes en remasters die deze zomer worden uitgebracht, gevolgd door een album met een bak aan remixes van Ricardo Villalobos, Joris Voorn, 2000 and One, Heiko Laux, Joel Mull, Christian Smith, Marc Romboy, Samuel L Session, Vince Watson, Klartraum en Nadja Lind.

1995 was een monumentaal jaar voor machines.
sterac
Sony lanceerde het revolutionaire PlayStation, computerfabrikanten staken de koppen bij elkaar en ontwikkelden de USB, voor het eerst waren er flatscreen plasma-TV’s te koop en Sterac aka Steve Rachmad bracht zijn eerste album uit, ‘Secret Life of Machines’ op het Amsterdamse label 100% Pure. 17 jaar later zijn alle vier deze ‘machines’ nog steeds van invloed, maar er is er maar één die intussen geprezen is als een hoogtepunt in de geschiedenis van de techno.

In het jaar dat een Canadees vanuit zijn woonkamer eBay lanceerde, zich nog niet bewust van wat voor een impact dit zou hebben, deed Steve zijn ding thuis bij zijn ouders in zijn slaapkamer omgebouwd tot studiootje, ook onbewust van de invloed die hij zou hebben. Tussen zijn platen en zijn bed in vond hij net genoeg ruimte om de apparatuur in te bouwen waarmee hij zijn eigen nummers kon gaan creëren. “Ik weet nog precies welke machines ik toen had, ik gebruik ze nog steeds. Van Roland had ik een TR-808, R-8m, U-20, Juno 106 en een JX 8p; en van Yamaha de TX-81z en de FB-01 ... het paste allemaal maar net!”

In diezelfde periode kwam Steve in gesprek met de oprichters van 100% Pure, Dylan Hermelijn en Sandy Huner. Ze kenden elkaar al een tijdje van BlackBeat, de legendarische in dance gespecialiseerde outlet van platenzaak Boudisque waar Steve als DJ zijn vinyl-verslaving voedde en waar Sandy en Dylan allebei part-time werkten. Op een dag legde Steve er zijn demotape op de toonbank. Het leidde tot de release van een album dat gerust pure Detroit Techno perfectie genoemd mag worden.

Het album is een verzameling van negen weergaloos zwoele tracks, van de melodieuze techno flow van ‘Axion’ tot de sublieme schoonheid en soul van ‘Astronotes’ – elke track een onmisbare schakel in de bepalende sound van ‘Secret Life of Machines’.

Terugblikkend zegt 2000 and One “Het was een nieuw en spannend geluid, we werden omver geblazen door de futuristische schakeringen van de Detroit techno – het was gewoon onweerstaanbaar! Het was niet alleen Steve’s eerste album, maar het was ook het eerste album voor 100% Pure en het zette het label direct internationaal op de kaart. Later ontdekten we dat het ook het eerste album was voor de ontwerpers van de hoes. Zo zie je maar weer, al het goede komt in drieeën.”

“We brachten het album in 1995 uit” voegt 2000 and One toe, “het jaar dat het internet groot werd. We waren dus nog maar net begonnen om ons online aan te sluiten bij de mondiale techno-tribe, maar ik herinner me dat het album ongelooflijk veel support kreeg – van Darren Emerson, Mark Broom, Sven Väth, Laurent Garnier...”

Het tijdloze karakter en de vloeiende lijnen van Secret Life of Machines sloegen een nieuwe weg in  het techno-landschap. Een weg die Sterac als artiest en 100% Pure als label nu opnieuw bewandelen, samen met hun remix-vrienden Ricardo Villalobos, Joris Voorn, 2000 and One, Heiko Laux, Joel Mull, Christian Smith, Marc Romboy, Samuel L Session, Vince Watson, Klartraum en Nadja Lind,.

Joel Mull beschrijft zijn ervaring met het album als volgt: ‘Secret Life of Machines’ is in mijn leven een heel belangrijk album geweest dat mij heeft geïnspireerd om muziek te gaan maken. Het album had een voor die tijd unieke sound en klinkt ook nu nog fris. Het is een prachtige soundsculptuur die een vaste plek heeft verworven in de EDM (Electronic Dance Music)”.

Steve Rachmad, die nu beschouwd wordt als een van de Europese godfathers van de Detroit Techno, zegt over het album: “Het is zonder twijfel een van de belangrijkste albums die ik heb uitgebracht. Dat wil zeggen, tot nu toe. Zoals 2000 and One al zei, al het goede komt in drieën. Daarom hebben we besloten dit speciale project in drie fasen uit te brengen. Eerst een selectie van de originele nummers plus een paar hermixte en in tempo vertraagde originelen, dan op de dansvloer geïnspireerde remixes van mij en tot slot een super club class line-up van re-mixes”.

Check www.steverachmad.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws