Terugblikken op 2011 met Thomas Martojo

Partyscene Redactie | 23 december 2011
headlines

Het uitgaanscircuit is gezonder dan ooit

2012 staat voor de deur. En dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, terugblikken op 2011 en vooruitkijken naar het komende muzikale jaar. DJ's/producers, platenbazen en organisatoren delen hun hoogte- en dieptepunten met ons. Deze keer Dekmantel-oprichter en dj Thomas Martojo.

 

Thomas MartojoMuzikaal hoogtepunt: Het gaat best aardig in Nederland, wat elektronische muziek betreft. Labels als Clone, Rush Hour en Delsin nemen een internationale voortrekkersrol in. Veel artiesten van eigen bodem spelen tegenwoordig vaker in het buiten- dan binnenland en ook het uitgaanscircuit lijkt me gezonder dan ooit. ADE was een waar gekkenhuis te noemen met een recordaantal clubavonden (die allen ook nog bijna zonder uitzondering volle zalen trokken). Maar ook tijdens alle overige weekenden is er gigantisch veel goeds te horen in locaties met een continue sterke programmering zoals Melkweg, Studio 80, Trouw, Paradiso, Perron en Doornroosje. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer naar het buitenland voor avontuur;we doen niet meer onder voor andere landen en het is goed om te zien dat het ook z'n weerslag heeft op steden buiten Amsterdam die momenteel een opleving doormaken. Je merkt sowieso dat er niet een substroming is die alle andere genres domineert in het huidige muziekaanbod en dat vind je terug in alles. De clubs programmeren breed, de labels brengen een ongekende diversiteit aan platen uit en het publiek pikt het gelukkig op. Wat dat betreft is het momenteel fijn vertoeven voor de liefhebber.

 

Muzikaal dieptepunt: Het is misschien niet echt een muzikaal dieptepunt, maar het is wel teleurstellend dat er geen schot lijkt te komen in het versoepelen van alle regelgeving. Een of twee omwonenden kunnen het een club of festival waar duizenden bezoekers van genieten haast onmogelijk maken. Er ligt geloof ik eindelijk een concreet een plan om het aantal nachtvergunningen in Amsterdam per locatie te vergoten, maar waarom die sluitingstijden nou niet gewoon vrij worden gegeven is mij echt een raadsel. Tot slot heeft de btw-verhoging er gigantisch ingehakt. De kosten blijven gelijk, terwijl de winstmarge met een kleine twintig procent omlaag is gegaan. En we hebben gemerkt dat het publiek niet zomaar een hogere toegangsprijs accepteert, dus dat vergt nogal creatieve oplossingen.

Aanstormend talent gespot? Het zou me niks verbazen als Funkineven en Objekt een goed jaar tegemoet gaan. Van eigen bodem zet ik mijn geld op Presk en de jongens van Homework - staan ieder op het punt van doorbreken zoals het er naar uitziet. Verder verwacht ik veel van Alfabet.

Beste feest/ gig van het afgelopen jaar: Zonder enig twijfel de Ostgut Ton showcase tijdens ADE. De artiesten leverden allen wereldsets af en de respons vanuit het publiek was ongelofelijk. Nog nooit zoiets meegemaakt. Eervolle vermeldingen gaan uit naar het concert met de band van Nicolas Jaar in Paradiso en het uitstapje naar Rotterdam in Perron.

Dekmantel flyer Voldeed 2011 aan je verwachtingen? Zeker. Met onze feesten zijn we het afgelopen jaar flink gegroeid in aantallen zonder - naar mijn eigen bescheiden mening - in te leveren op onze muzikale integriteit. We merken ook dat we de ene avond Marcel Dettmann of een Swamp 81 showcase kunnen programmeren, terwijl we de andere avond Soul Clap op bezoek hadden. Daar zit behoorlijk wat afstand tussen, maar niemand kijkt er gek van op. We hebben hard gewerkt aan dat profiel en ik ben er best trots op dat het publiek ons inmiddels dat vertrouwen gunt. 

Wat moet er beter in 2012? Het was voor dit jaar al het plan om schot te krijgen in het releaseschema van het label, maar dat is uiteindelijk met drie uitgebrachte platen niet echt gelukt. Dat zal in 2012 hopelijk gaan veranderen, want er ligt heel veel materiaal op de stapel. Verder kijk ik reikhalzend uit naar de viering van onze vijfde verjaardag in maart (mijlpaaltje!) en heb ik goede hoop om eindelijk een eigen buitenfestival van de grond te krijgen in de aankomende zomer.

Verder hoop ik persoonlijk na de jaarwisseling Ableton eens in te duiken zodat ik op z'n Surgeons weer eens ouderwets snoeiharde uptempo technosets kan gaan draaien. Dat plan zit al jaren in m’n hoofd, maar ik schuif het structureel voor me uit.

Jouw favoriete tracks van 2011:

Vakula - Picture of You

Blawan - Getting me Down

Harddrive - Deep Inside (Pearson Sound edit)

Daphni - Ye Ye

 Julio Bashmore - Battle For Middle You

SBTRKT - Pharaohs

Floating Points - Arp3

Moodymanc - Black Paint (Larry Heard Remix)

Marcel Dettmann - Translation Two

Lone - Coreshine Voodoo

SCB - Loss

Rootstrax - Harlequin

Mathew Jonson - Learning to Fly

Martyn - Masks

Objekt - CLK Recovery

Planetary Assault Systems - The Messenger

Omar S - Here's Your Trance Now Dance

Juju & Jordash - Unleash Der Golem

Marcellus Pittman - The Mad Underdog

Lees ook:

Terugblikken op 2011 met Joachim

Terugblikken op 2011 met Taras van de Voorde

Terugblikken op 2011 met Nuno dos Santos

Terugblikken op 2011 met Steven Pieters

Terugblikken op 2011 met Estroe

Terugblikken op 2011 met Darko Esser

Terugblikken op 2011 met Michel de Hey

Terugblikken op 2011 met DJ Thelonious

Terugblikken op 2011 met Benny Rodrigues

Terugblikken op 2011 met Vince Watson

Terugblikken op 2011 met Steve Rachmad

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws