Lowlands 2011 preview deluxe

SusanneW | 17 augustus 2011
headlines

Alle Lowlanders verzamelen!!

Aankomend weekend mogen we weer los in de polder bij Biddinghuizen. En speciaal voor de gelegenheid hebben de weergoden zomaar een pauze ingelast in het Nederlandse moessonseizoen! We vroegen artiesten uit de line-up en andere notoire Lowlandsgangers wat we zoal kunnen verwachten.Films, theater, dans, literatuur, comedy en natuurlijk vooral heel erg veel muziek; het programma voor de drie dagen van Lowlands puilt weer uit met interessante acts.

Meezweven op de melodieën van Apparat en Seth Troxler, gaten in je zolen springen bij The Gaslamp Killer, met open mond naar de visuals van Amon Tobin kijken, met je billen schudden bij Omar Suleyman, je trommelvliezen testen bij AFX Twin of even lekker chillen bij The Roots; het kan allemaal. Wat hebben de Nederlandse artiesten in de line-up voor ons in petto en waar kijken zij zelf naar uit?


Lady AïdaVoor Lady Aïda (vrijdag 23:00u, X-Ray) is haar 7e gig op Lowlands een bijzondere: “Ik draai een heel speciale bloemlezing van ‘25 jaar Lady Aïda’ ter gelegenheid van de afsluiting van mijn jubileumtour. Dat was mijn wens, en die ging in vervulling! De nadruk ligt op Detroit en Chicago georiënteerde techno, maar er kan zo maar ineens een oldskool verrassing voorbijkomen ;-)

Zelf ben ik zeker later in die nacht in Xray te vinden tijdens de dolle dubstep van Pearson & Ben Ufo. Sowieso vind ik het hele programma van Xray altijd  interessant. Ik sla de Arctic Monkeys ook niet over en ga zeker naar Selah Sue (zaterdag), Lamb, Aphex Twin, Lykke Li (zondag) als ik er dan nog ben... Ach, ik heb geen specifiek balboekje uitgestippeld. Het is altijd en overal leuk op Lowlands. Ik kijk er naar uit!”


ROD a.k.a. Benny RodriguesBenny Rodrigues presenteert vrijdagnacht (02:30u, India) zijn alter ego ROD aan het Lowlands-publiek: “Met ROD richt ik me op de puristische techno. Minimale, rauwe, hypnotische, diepe en pure techno zoals we die uit de jaren 90 kennen, maar ook de nieuwere zogenaamde ‘Berghain Techno’. Dit soort techno is sinds mijn begindagen een heel belangrijk onderdeel van mij, maar heeft niet per se iets met mijn meer big-room georiënteerde sound te maken. Ik ga dus met alter ego’s werken, zodat er voor het publiek meer duidelijkheid is. Hier vind je alvast een voorproefje van wat je op Lowlands kunt verwachten.

De eerste ROD-release is onlangs uitgekomen op het label Klockworks van Ben Klock en goed ontvangen door zo’n beetje iedereen in de technoscene die ik hoog heb zitten. De tweede (‘Mori’) komt dit najaar uit op het Balans-label van Darko Esser. En er komt een remix aan van Orlando Voorns ‘Format 1-Solid Session’ op Nightvision Records. Verder werk ik aan een eigen ROD-label.

Op Lowlands wil ik graag Omar Suleyman zien. Ik hou wel van een potje culturele wereldmuziek. En als dat gepaard met psychedelische invloeden, ben ik al helemaal fan. Check zijn hit ‘Leh Jani maar eens.... pure waanzin! Verder wil ik heeeeel graag Pearson & Ben Ufo horen, maar ik sta op dezelfde dag/tijd geprogrammeerd, dus dat wordt lastig. Andere namen die ik zeker wil checken: James Blake, Makam, The Gaslamp Killer, Apparat, Selah Sue, Ame, Azari & III, Tensake, Sandwell District, Tom Trago, Rahaan, Deadbeat, Trentemøller, SBRKT, The Roots, Skunk Anansie, Lamb, Jamie Woon, Aphex Twin, Cinnaman, Jackmaster, Loefah en Amin Tobin. En verder ga ik me gewoon vooral laten verassen....erg veel zin an! :-)”
 

DJ GomesDe dubstep is ook weer goed vertegenwoordigd op deze editie van Lowlands. De man die meer dan 7 jaar geleden dit genre als één van de eerste organisatoren naar Nederland haalde, Oi!-oprichter DJ Gomes, is ook van de partij (vrijdag 23:00u, Bravo): “Wat de bezoekers van mij kunnen verwachten? Ik bereid m’n sets eigenlijk niet voor en laat het afhangen van het moment. Maar ik denk dat het bij Lowlands wel meteen knallen wordt. En ik heb in ieder geval een paar nieuwe exclusieve tracks bij me, die ik zeker ga draaien. Verder zit ik die vrijdag ook goed bij de rest van de programmering in de Bravo: sowieso Trolley Snatcha en Nymfo supporten!”


Tom TragoNa de zeer succesvolle release van zijn album ‘Iris’ eerder dit jaar, mocht Tom Trago natuurlijk opnieuw niet in de line-up ontbreken. Op zaterdagnacht (02:00, X-Ray) laat hij zijn beats los op het publiek met een liveset: “De eerste keer dat ik live speel op Lowlands, nadat ik er 7 jaar achter elkaar dj-sets heb gedaan. De X-Ray is mijn favoriete tent en het is dus een hele eer dat ik die zaterdagnacht als laatste live act mag afsluiten.

Het wordt een set met een geheel elektronische band, waarin gastoptredens van o.a. Bas Bron en Rimer London zijn verwerkt. De set bevindt zich op de grens tussen disco, house en techno en ik beloof dat ik er alles aan doe om de X-ray te laten ontploffen die nacht. Verder wil ik zelf Aphex Twin zeker zien. Omdat hij nog steeds vooruitstrevend klinkt en altijd de grens opzoekt tussen compleet gestoord en cutting edge-dansmuziek. Ik ben FAN!”


Speedy J a.k.a. Jochem PaapSamen met Chris Liebing (Collabs) draait Speedy J een stevige technonachtdienst op zaterdag (02:00u, Bravo): “We maken vooraf nooit een plan. Maar we zijn wel on a roll; de laatste paar sets die we samen hebben gedaan gingen heel goed en we hebben veel zin in deze Lowlands-gig. Ik ben er alleen zaterdag en aangezien we samen met EDLX het Bravo-podium hosten, zal ik vooral daar rondhangen. Maar zeker weten dat ik af en toe een kijkje ga nemen in de X-Ray.”


Nymfo a.k.a. Bardo CampOok liefhebbers van drum & bass komen uitgebreid aan hun trekken, met een set van dj, producer en organisator Nymfo (vrijdag 04:00, Bravo): “Ik moet afsluiten op vrijdag in de Bravo na Grooverider. Dus heb ik maar één optie: kneiterharde baslijnen, dikke beats, handjes in de lucht en zoveel mogelijk moshpits creëren!

Wie ik zelf wil zien? Ik ben een groot bewonderaar van Amon Tobin en kijk dus erg uit naar zijn liveset. Ook sta ik op zaterdag om 13:00 uur vooraan in de X-ray voor Palmbomen!  Na het horen van de unieke en dikke sound op ‘Moon Children EP’ ben ik om. Verder ben ik benieuwd hoe de sound van Loefah wordt opgepakt door het publiek. Hij is een zeer eigenzinnige producer en schuwt diepgang niet. Misschien iets te moeilijk voor Lowlands? Ook krijg ik eindelijk de kans om Paul Kalkbrenner te zien. Goede producer met retestrakke producties! En voor het intellectuele gedeelte ga ik naar Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie. Een beetje meer inzicht in het menselijk brein kan nooit kwaad.”


Nuno dos Santos en Darko Esser doen het dit jaar voor de verandering een keertje rustig aan. Ze laten de gigs aan hun collega’s over en gaan vooral hard genieten van deze muzikale driedaagse. Maar we wilden toch graag weten of deze twee Lowlandsveteranen nog hete muzikale tips voor ons hebben.


Nuno dos SantosNuno dos Santos: “Mijn must sees buiten de grotere acts als Aphex Twin, The Roots, Amon Tobin, Fleet Foxes, Twin Shadow, zijn Free The Robots (geweldig debuutalbum! Dikke spannende beats en elektronica shizzle, vrijdag 15:00 X-Ray), Factory Floor (rauw, punky, electronisch & melancholisch. Doet me denken aan A Certain Ratio, vrijdag 17:00 X-Ray), Eefje De Visser (fris, warm en Nederlandstalig, ik ben fan! Zaterdag 13:00 Lima) en Deadbeat (diepe donkere duistere dub!! Perfect voor de zondagmiddag om 13:00 in de X-Ray)."


Darko EsserEn de Partyscene-redactie is niet juridisch aansprakelijk voor eventuele blessures en gezondheidsklachten die ontstaan door het lezen van de enorme lijst die Darko Esser heeft aangeleverd :-)) Hij was zo lang dat we het even in een apart linkje hebben moeten gooien. Maar uiteraard wel hele dikke tips van de Doornroosje-programmeur. Check ze hier!

Weet je na het lezen van deze enorme preview nog steeds niet welke acts je zelf wilt zien? Kijk dan op de website van Lowlands voor het complete programma en het blokkenschema.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws