Ninja Tune pakt lekkende journalist aan

Partyscene Redactie | 20 juli 2011
headlines

Backspin-journalist te kijk gezet

Het Britse label zette deze week een opmerkelijk artikel op hun website. Daarin wordt een journalist van het Duitse hiphop-magazine Backspin genoemd, die twee aankomende releases digitaal zou hebben verspreid. Ninja Tune is hier niet blij mee en noemt het beestje bij de naam.

Ninja Tune pakt lekkende journalist aan.Het lijkt een nieuwe strategie van Ninja Tune in de strijd tegen muziekpiraterij. Het label werkt met promo-cd’s met een digitaal watermerk. Via dat watermerk was de herkomst van het illegaal geuploade materiaal op internet (Toddla T’s ‘Watch Me Dance’ en Thundercats 'The Golden Age Of Apocalypse') te achterhalen. Het spoor leidde naar de Duitse journalist van Backspin Mag.

Ninja Tune zegt teleurgesteld te zijn en vervroegt de releasedata in een poging de schade te beperken. Ook melden ze nog geen uitleg te hebben ontvangen van de journalist of andere medewerkers van Backspin, die voorlopig geen promo-materiaal meer hoeven te verwachten van het label.

Of de journalist in kwestie de tracks ook echt zelf heeft gelekt, is niet duidelijk. Veel muziekbladen en -sites werken met wisselende recensenten, freelancers en stagiairs, waar natuurlijk altijd een zak hooi tussen kan zitten. Het noemen van één naam is dan ook vrij rigoureus. Maar dat Ninja Tune aan de bel trekt bij Backspin lijkt ons redelijk. We zijn benieuwd of meer labels deze name and shame-strategie zullen gaan overnemen.

*Update* In een reactie op de Britse website CMU, laat de journalist in kwestie weten dat de eerste gelekte tracks al online stonden, vóór Backspin het promo-materiaal per post ontvangen had. Ook ging het lekken door, nadat Backspin door de Duitse Ninja Tune-distributeur Verstärker op de hoogte was gebracht. Het zou daarom onlogisch zijn dat Backspin-medewerkers betrokken zijn bij het lekken. Ze distantiëren zich van de verklaring van Ninja Tune en beraden zich op juridische stappen i.v.m. de geleden imagoschade.

Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws