Video: Maceo Plex klapt uit de school over ghostwriters

Partyscene Redactie | 8 april 2011
headlines

‘Fuck artiesten die hun eigen muziek niet maken’

Oh no, he DIDN’T! Nou, de Amerikaanse producer Maceo Plex (a.k.a. Maetrik) deed het dus wel. In een interview met het Britse EQTV klaagt hij over producers op grote dancelabels, die hun eigen muziek niet maken.

Maceo Plex klapt uit de school.De in Spanje woonachtige techno-dj/ producer Eric Estornel (releases als Maceo Plex en Maetrik op o.a. Treibstoff, Resopal, Crosstown Rebels) maakt zich tijdens het interview zichtbaar kwaad over artiesten die niet zelf hun muziek maken, maar grote bedragen neerleggen voor kant-en-klare tracks van anderen.

Volgens hem komt het momenteel op grote schaal en zelfs bij de grootste labels voor. Helaas (maar begrijpelijk) noemde hij daarbij geen namen. Zijn boodschap is simpel: ‘het slaat nergens op en muziekliefhebbers moeten zich hier bewust van worden’.

Plex kreeg op Twitter bijval van de Britse dj/ producer Kirk DeGiorgio. In een discussie met de Amerikaanse muziekjournalist Pipecock (Thomas Cox van het blog Infinite State Machine) stelde Kirk: ‘zou het je echt niet uitmaken als je ontdekt dat Omar S mij in het geheim betaalt om al zijn tracks te maken?’. Pipecock kon zich er niet al druk over maken en ziet het bestaan van ghostwriters als een onvermijdelijke uitwas van de kapitalistisch muziekindustrie.

Toch werpt het onderwerp van de ghostwriter in de elektronische muziek een paar interessante vragen op. Zou het danceliefhebbers iets kunnen schelen, dat bekende artiesten hen ‘eigen tracks’ voorschotelen die ze niet zelf gemaakt hebben? Zo niet, waarom komen de betreffende producers er dan niet gewoon voor uit? En verzieken ghostwiters hun eigen markt, omdat ze in feite met zichzelf concurreren? We zijn benieuwd of de door Maetrik aangezwengelde discussie rond dit taboe nog een staartje krijgt….

Bekijk hier het interview met Maceo Plex/ Maetrik, met rond de 11m40 de uitspraken over ghostwriters.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws