Video: Pitchfork streamt docu ‘Speaking In Code\'

Partyscene Redactie | 11 januari 2011
headlines

In de ban van techno

Deze week kun je via Pitchfork de documentaire ‘Speaking in Code’ van Amie Grill bekijken, waarin ze twee jaar lang achter de schermen filmde bij wereldwijde elektronische feesten en festivals en o.a. Modeselektor, Monolake, The Wighnomy Brothers en Ellen Allien sprak.

 

Dat het openingsshot van deze docu opgenomen is op vaderlandse technobodem (Awakenings) deed ons sowieso al goed, maar ook de rest van ‘Speaking In Code’ is de moeite van het bekijken waard. Met bijvoorbeeld een Monolake die eigenlijk niet geïnterviewd kan worden als hij tussen zijn apparatuur zit omdat hij er niet vanaf kan blijven, het begin van het einde voor The Wighnomy Brothers en Modeselektor in een zaaltje met 85 man en vervolgens, nerveus, in een hal met duizenden op Sonar.

Regisseur Amy Grill en haar (inmiddels ex-)man Dave Day, vlogen twee jaar lang de hele wereld over om de technoscene in beeld te brengen. Het idee voor de docu kwam voort uit de constatering dat techno, een genre dat diepe roots in de USA heeft, daar nu gereduceerd is tot een undergroundgenre terwijl de rest van de wereld er maar geen genoeg van lijkt te kunnen krijgen. Het doel was om stereotypen over de elektronische scene in Amerika te doorbreken, door mensen te volgen die hun hart verloren zijn aan techno en hun hele leven compleet in dienst stellen van de muziek.

‘Speaking In Code’ ging in april 2009 in première op het Independent Film Festival in Boston en is met dank aan Pitchfork nu lekker gratisssss te bekijken tot vrijdag 14 januari (wat ook weer een beetje zuur is, omdat het duo bijna bankroet ging tijdens het maken van de docu…).

Deel 1

 

Deel 2

 

Deel 3

 

Deel 4

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws