Daft Punk over Tron: Legacy

Partyscene Redactie | 18 november 2010
headlines

'Synths zijn een lage vorm van kunstmatige intelligentie'

Is die verdammte soundtrack van de film Tron nou nog niet uit? Gelukkig hoeven we niet veel langer meer te dealen met ‘uitgelekte tracks’, die achteraf helemaal niet van Daft Punk blijken te zijn. 6 december ligt de soundtrack van het volgens de heren ‘meest uitdagende en complexe project waar ze ooit aan gewerkt hebben’ in de winkel.

Van discorobots naar Tron-karaktersThomas Bangalter and Guy-Manuel de Homem-Christo spraken met het Britse magazine Dazed & Confused over de soundtrack van de film Tron: Legacy die 17 december op het witte doek verschijnt. De soundtrack zelf komt 11 dagen eerder uit, op 6 december. De collega’s van Fact Magazine publiceerden vandaag vast de meest opvallende passages uit het interview.

“Het project is veruit het meest uitdagende en complexe ding waar we ooit bij betrokken zijn geweest”, vertelt het duo: “we zijn begonnen met het maken van elektronische muziek in onze slaapkamer en zagen onze muziek nu uitgevoerd worden door een negentig man groot orkest, waarin sommige van de beste muzikanten ter wereld zitten. We hebben in de afgelopen jaren een aantal bijzondere artistieke momenten mogen meemaken, maar de opnames met dit orkest waren een erg intense belevenis.”

Veel van het interview gaat volgens Fact over Daft Punks voorkeur voor de orchestrale stukken uit de soundtrack, boven de meer elektronische tracks. De Homem-Christo hoopt dan ook dat Daft Punk-fans geïnspireerd zullen worden om meer naar klassieke muziek te gaan luisteren: “De ziel en emotie van klassieke muziek zijn zo krachtig, dat het makkelijk is om ervan te houden. Veel mensen laten zich weerhouden door het feit Daft Punk laat orchestrale kant horen op Tron-soundtrack.dat ze er niet veel van weten. Dat dacht ik zelf ook lange tijd, tot ik zoveel verschillende soorten muziek had gehoord dat ik gewoon besloot het een keer te proberen. Je hoeft niet alles over klassieke muziek te leren, behalve het feit dat het er gewoon is.”

Bangalter voegt daar aan toe dat een instrument als de cello 400 jaar geleden al bestond en er over 400 jaar nog steeds zal zijn: “Synths bestaan daarentegen pas 20 jaar en zullen waarschijnlijk over 20 jaar ook weer verdwenen zijn. Synths zijn een erg lage vorm van kunstmatige intelligentie…” De heren lijken elektronische muziek nu dus wat minder aantrekkelijk te vinden dan vroeger: “Dat is voor ons inderdaad het geval. We zijn nog altijd met muziek bezig, maar proberen daarbij te experimenteren. Dat kan betekenen dat je met andere kunstvormen kunt gaan werken, wanneer je denkt dat er meer mogelijkheden zijn met een orkest dan met een 808 en een synth.”

Daft Punk, binnenkort dus in een concertgebouw bij u in de buurt? Op 6 december kunnen we definitief kennismaken met de meer orchestrale kant van de discorobots. De tracklist en een fragment van de track ‘Derezzed’ vindt je hier.

Website Tron: Legacy

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws