De 10 van ...Thelonious en D-Felic

Partyscene Redactie | 18 maart 2010
headlines

'In dubstep ligt de toekomst van dansmuziek'

Platenrek, Berwick Street, Soho, Londen.

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van … Thelonious en D-Felic.

 

DJ Thelonious, drijvende kracht achter de Rotterdamse Strange Fruit-feesten, is goed bezig. Vorig weekend haalde hij DJ Seiji over naar de basement van het Rotterdamse poppodium Watt, waar Strange Fruit een maandelijkse residentie heeft. Komende zaterdag geen broken beats, naar pure soul (met r&b-, jazz-, house- en funkinvloeden) van de hoogste categorie, als achtergrondzangeres van Erikah Badu, N’dambi langskomt in dat andere poppodium van de Maasstad: Rotown, wederom tijdens Strange Fruit. Welke plaatjes gaat supporting-dj Thelonious opzetten? Plus het draairepertoire van de Haagse eclectische dj/producer D-Felic, die onlangs zijn debuutalbum ‘Oost West, Thuis Best’ uitbracht.

 

1. Mark Pritchard - Heavy As Stone

In de mijn vorige top tien stond ook al een Mark Pritchard-track. Deze man groeit voor mij steeds meer uit tot een genie. Met ‘Heave As Stone’ weet hij mij weer te verbazen. In eerste instantie klinkt deze track vreemd, maar hoe verder hij komt, hoe meer je hem begint te begrijpen en de spanning voelt. Absolute classic van één van de meest originele producers die er zijn.

2. Pangaea - Why

Deze dagen weet ik vaak niet wat voor naam ik aan muziek moeten geven. Deze track is er ook weer zo één. Dubstep? UK funky? Broken Beats? In ieder geval soulfull en dope! Check ook 5 van deze artiest.

Thelonious3. Floating Points - Peoples Potential

Eén van mijn nieuwe helden. En volgens mij de nieuwe opvolger van Jazzanova. Niet specifiek qua sound, maar meer in de zin van een artiest de diverse soulvolle genres samensmelt tot een nieuw ding en iemand die zowel downtempo uptempo kan maken. Hier remixt hij een boogie track tot een soulfull houseknaller met knipogen naar acid. Wij als Strange Fruit zijn blij dat wij deze man al vroeg te gast hadden op onze feesten, net voor de hype! En vermoedelijk komend jaar komt hij weer. Houd ook zijn labelmaatjes Fatima en Funkineven in de gaten. Nog even en Eglo Records rules the World!

3. Fatima - Minddesign Ep

Nog zo n talent. Na diverse samenwerkingen met Shafiq Husayn (sa-ra), Kay Suzuki, Dam Funk is het tijd voor haar eigen werk. Geproduceerd door o.a. Dam Funk maakt deze diva er een hoogstaande soulfull trip van. Nogmaals Eglo Records Rules!

4. Hawthorne Headhunters - She Wanna  

Heeft niks te maken met Mayer Hawthorne. Fantastische single van een soulcollectief uit de States. Nu nog even wachten op de remix die Osunlade voor hun track manifest deed.

5. DVA - Ganja/Natty

Ik moet bekennen dat het UK Funky-genre mij veel meer boeit dan dubstep. Veel verrassender en origineler. Met artiesten zoals Joy Orbinson en SBTRKT verwacht ik dat hier de toekomst ligt van dansmuziek. Moet ook zeggen dat het genre bij tijd en wijlen erg cheesy tracks kan uitbrengen. Deze tracks zijn niet heel ingewikkeld maar wel verdomd effectief voor de dansvloer.

6. Joy Orbinson - The Shrew Would Have Cushioned The Blow (Original Mix)

Ik denk dat er al genoeg gesproken is over deze man. Met ‘Hyph Mngo’ leverde hij volgens Gilles Peterson de track van het jaar af. Dit is een waardig opvolger.

7. Debruit - 149 Dalston Airline

Ik durfde deze plaat eerst niet te draaien voor de dansvloer. Ik dacht: deze werkt nooit. Maar het blijkt bij Strange Fruit een classic te worden. Dansmuziek anno 2010. Mooier kan het niet worden. Sa-RA, broken beats, Uk funky en p-funk in 1 track.

8. Scuba - You Got Me

Is dit de nieuw Hyph Mngo? Ik ben er niet helemaal zeker van. Maar wel een erg mooie track

9. Theo Parrish & Billy Jewel - MELLOGHETTOMENTAL

Deze man kan niet zoveel fout doen, de laatste tijd. Hier creëert hij samen met Billy Jewel Magic.

10. Overzichtje fijne lp’s

De laatste in het lijstje sneak ik er even in. Omdat het niet kan laten. Buiten de individuele tracks zijn er weer een paar behoorlijk mooie lps uit hierbij een kort overzicht: Souljazz Orchestra - Awakenings, Various Brownswood Bubblers, Tribe - Rebirth, Various - Black mans cry the story of Fela Kuti, Virgo - Virgo, George Smallwood - Just 4 You, Jose James - Black Magic.

De 10 van … D-Felic

D-Felic1. Throw ups - Soul Litchfield

Beste geprogrammeerde hihat van 2010! heerlijk slow broken beat.

2. Smackdown - Pharrell ft. Lil Wayne

1+1=3. Fijn dat Lil deze track nog even heeft gedaan voordat de politie hem op kwam halen.

3. I wanna rock - Snoop Dogg

Zo kan je die ‘I wanna rock’ sample dus ook gebruiken. BEP eat your hearts out. Snoop eet je op!

4. Next time - Common

Unreleased new track van één van mijn favoriete mc's. lekker soulvol, zoals we van Common gewend zijn. Goede sample!

5. Cosmos - Marc de Clive Lowe ft. Sandra St. Victor

Track is dynamite! Moet nog uitkomen, maar kreeg 'm al van mijn goede vriendin SSV. outerspace!

6. Grand Steppin’ - Ducksauce

Armand van Helden en A-trak samen is Ducksauce. Funky meets fidget. Massive clubtrack. Alles klopt; beat, effecten, opbouw.

7. The more I ( D-Felic 2010 Club re-work) - D-Felic

Deephouse-track van mijn debuutalbum Oost West Thuis Best, maar dan nog iets vetter voor de dansvloer.

8. Together (Crazy P remix) - J. Boogie’s Dubtronic Science

Heerlijk lang uitgesmeerd funky deephouse track.

9. Raw Cuts #3 - Motor City Drum Ensemble

FRESH! #3 is de fijnste van de 4 raw cuts die zojuist zijn uitgekomen: soulvolle housy track, opgebouwd uit goed ‘cuts’, maar # 1 , 2 en 4 moet je ook checken.

10. Waiting (Opolopo Mix) - Farah

Heerlijke spacy broken remix van titelsong van Farah's album.

Zaterdag Strange Fruit in Rotown, Rotterdam met, naast dj-sets van Lucky Dubz en Thelonious, een optreden van soulzangeres N’Dambi uit Texas.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws