Track van de week: Groove Armada

Partyscene Redactie | 4 maart 2010
headlines

Chillen op het Lowlands-gras in 1998

Komend weekend zijn de heren van Groove Armada twee maal te bewonderen in Nederland. Zaterdag staan dj/producers Tom Findley en Andy Cato in de Heineken Music Hall en zondag in de Paradiso. Goede reden om eventjes in de muziekarchieven te duiken, om te achterhalen waarmee de Britse producers zo bekend zijn geworden.

We schrijven een zaterdagochtend op Biddinghuizen, in de zomer van 1998, als twee Love2Party annex Bassic Groove-reporters doodvermoeid in het gras liggen bij de Alpha-tent. De afgelopen nacht zijn ze los gegaan op de techno-meets-acid-klanken van o.a. Orbital (live) en een dj-optreden van Curtis Jones, beter bekend als Green Velvet. Even tijd om bij te komen met een broodje kaas, bekertje melk en een laidback concert.

Groove ArmadaIn het Lowlands-krantje had collega Rene Passet het concert van Groove Armada al getipt. Het debuutalbum Northern Star is één van de verrassingen van 1998, en de optredens van het collectief, bestaande uit een aantal blazers, drummers, vocalisten, vergezeld door producers Tom Findley en Andy Cato, zeer aan te raden.

Liggend in het gras wordt al snel duidelijk, als de eerste dubby beats, saxofoons, trompetjes en vocalen bezit nemen van een paar honderd euforische aanwezigen, dat hier een groep met potentie staat. Een act met een grote toekomst voor zich. De rest is geschiedenis.

Goed, onze track van de week is dan wel geen festivalkraker, die Groove Armada tegenwoordig live ten uitvoer brengt, maar wel die chillout-sound waarmee de heren groot zijn geworden. Het is zo’n track die wij hier op de redactie stiekem het liefst horen en waar het duo er zo nu en dan eentje van maakt, tussen al het poppy dansgeweld door.

‘Lazy Moon’ staat op het derde album van Groove Armada: Goodbye Country (Hello Nightclub). Na het baanbrekende chillout-debuutalbum Northern Star (1998) en de relaxte opvolger Vertigo (1999), verandert het geluid van Groove Armada, dat steeds meer wordt gepositioneerd als een opzwepende en poppy festivalact.

Maar toch, op die derde plaat staat een aantal chillout-pareltjes, waaronder ‘Lazy Moon’. Het is met recht onze track van de week, en diep in ons hart hopen we dat Groove Armada weer eens een ultra-laidback-chillout-concert geeft, zoals die ene zaterdagochtend tijdens het Lowlands-festival.

Groove Armada - Lazy Moon

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws