Dancescene Eindhoven onder vuur: petitie!

Partyscene Redactie | 17 februari 2010
headlines

Vertruttingsalarm: code rood!

‘Hoek van Holland maakt meer kapot dan je lief is’. Steeds meer dance-organisaties dreigen slachtoffer te worden van een groepje relschoppers op dat ene slechte georganiseerd feest vorig jaar. Een paar weken geleden sneuvelde de Rotterdamse Dance Parade al en nu worden de Qday-evenementen in Eindhoven verbannen.

Queensday Eindhoven trekt ieder jaar 200.000 bezoekers. (foto © Bas Straatman)Een sterk staaltje paniekvoetbal bij het Eindhovense College van Burgemeester en Wethouders. Met nog zo’n 10 weken te gaan tot het befaamde en gezellige koninginnedagfeest in de lichtstad, maakten ze vorige week het plan bekend om de openlucht dancepodia –die al jaren zonder problemen in de binnenstad staan- te verplaatsen naar indoor locaties buiten de stad. Deze mededeling kwam als donderslag bij heldere hemel voor de vele dance-organsaties (o.a. Extrema, Queensday en Zodiak Commune) die ieder jaar betrokken zijn bij de Qday-evenementen in Eindhoven.

Terwijl ze al volop bezig waren met de voorbereidingen, mochten ze dit nieuws vernemen uit de lokale kranten(!!). Op zo'n korte termijn is het voor de organisaties bijna onmogelijk om de plannen voor de dancepodia nog om te gooien. De reden voor het besluit zou zijn dat de gemeente koninginnedag 2010 een ‘familiekarakter’ wil geven, met ‘familieprogramma’s, popmuziek en multiculturele activiteiten’. Deze activiteiten zijn ieder jaar ook al ruimschoots te vinden in de binnenstad, maar kunnen dit jaar blijkbaar ineens niet meer samengaan met de diverse dance-podia.

Dance moet wijken voor 'familieprogramma's'. (foto © Bas Straatman)Het dance-evenement trekt ieder jaar zo’n 200.000 bezoekers. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat: “de gemeente de komende editie wel minder publiek in de binnenstad verwacht, maar dat de feestdag dan ook weer gezellig en beheersbaar wordt.” En achter dat woordje ‘beheersbaar’ ligt de waarschijnlijk echte reden voor het besluit: de angst voor ‘Hoek van Holland-taferelen’. Maar dat argument kan natuurlijk niet hardop worden uitgesproken, omdat er nooit noemenswaardige incidenten tijdens de Eindhovense koninginnedag hebben plaatsgevonden.

Zodiak Commune heeft nu de voortrekkersrol op zich genomen. De organisatie heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit en is een online petitie gestart tegen de vertrutting in Eindhoven. Je kunt hem hier ondertekenen.

Website Zodiak Commune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws