Wyclef Jean vraagt om hulp voor Haïti

Partyscene Redactie | 13 januari 2010
headlines

“Help alsjeblieft als het kan”

Voormalige Fugee Wyclef Jean roept muziekliefhebbers via Twitter op om in actie te komen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Haïti. Deze catastrofe, in één van de armste landen ter wereld, heeft ook familieleden van de L2P-redactie direct getroffen. Wij sluiten ons dan ook bij deze oproep aan!

De verwoesting is groot in de Haïtiaanse hoofdstad.De in Haïti geboren Wyclef Jean runt al sinds 2005 het Yele Haïti Fonds, dat studiebeurzen voor Haitiaanse jeugd en centra voor sport, muziek en kunst verzorgd op het Caribische eiland. Nu zijn vaderland getroffen is door een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter, heeft hij het Yele Haïti Earthquake Fund opgericht en roept hij Amerikanen via zijn Twitter op om per sms $5 dollar doneren aan dit fonds: "We moeten nu ingrijpen. Help alsjeblieft als het kan".

Ook in Nederland begint de eerste hulp op gang te komen. Op de website van de Samenwerkende Hulporganisaties verscheen het volgende bericht: Hoewel de exacte gevolgen van de aardbeving nog moeilijk zijn in te schatten, lijkt het om een ramp van enorme omvang te gaan. In Port-au-Prince, de 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad van Haïti, heerst grote chaos. Gevreesd wordt voor het leven van duizenden mensen. De beelden laten zien dat een groot deel van de hoofdstad verwoest is.

SHO voorzitter Farah Karimi:"Deze aardbeving is een catastrofe voor het armste land van het westelijk halfrond. Meer dan 85 procent van de bevolking van Haïti leeft al in grote armoede. Het land is nog niet eens hersteld van de cyclonen van 2008. Hulp is nu dringend nodig voor de slachtoffers op Haïti, wij doen een beroep op de Nederlandse bevolking." De SHO leden zijn al vele jaren actief in Haïti en in staat om effectieve hulp te bieden.”

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro/ING-nummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Haïti.

*Update* De Haïtiaanse regering spreekt over een dodental van meer dan 100.000 mensen. Martyn, Modeselektor, Gilles Peterson en Joost van Bellen zijn inmiddels ook in de bres gesprongen voor de slachtoffers, door nieuwe info en details over hulpacties te ‘retweeten’.

De eerste beelden van CBS News in de hoofdstad Port-au-Prince (waarschuwing: schokkende beelden)

 

Port-au-Prince gehuld in rook en stofwolken, vlak na de beving

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws