Documentaire Goldie

Partyscene Redactie | 4 januari 2010
headlines

'The ultimate B-boy'

Kom alles te weten over Clifford Price aka Goldie. Een completere kijk op het leven van de invloedrijke Britse drum & bass-dj/producer is er niet.

Kom alles te weten over Clifford Price aka Goldie. Een completere kijk op het leven van de invloedrijke Britse drum & bass-dj/producer is er niet.Samen met de documentairemakers reist Goldie onder meer naar het jeugdinternaat, waar hij van zijn twaalfde tot achttiende heeft gezeten. Zijn Moeder vertelt waarom ze - gescheiden van haar man - geen zorg kon dragen voor het onhandelbare schoffie. Ook een pleegouder blikt terug op een roerige periode in haar leven toen ze Goldie (tussen zijn 9e en 12e) in huis nam. “Er zat zoveel haat in die jongen. Hij had totaal geen respect voor mij.”

Na een periode in de Bronx in New York als ‘graffiti artiest’, hiphopliefhebber en verkoper van goud, keert Goldie begin jaren negentig terug naar Groot-Brittannië. Een bezoekje aan Rage in de Londense club Heaven verandert zijn leven. Grooverider en Fabio introduceren daar jungle en Goldie is verkocht. Hij wordt dj/producer van de nieuwe muziekstijl die in de Engelse clubs wordt gelanceerd.

Drum & bass-producer Rob Playford vertelt over zijn periode met Goldie waarin het duo het ‘tijdloze’ album Timeless opnam. De gelijknamige single brengt drum & bass in Engeland naar de mainstream en wordt tot op heden ten dagen beschouwd als het magnum opus van Goldie.

Een bijzonder moment in de documentaire is de ontmoeting van Goldie met zijn biologische vader, die uitlegt waarom het mis ging tussen hem en Goldie’s moeder. Ontroerend is de reactie van Goldie’s moeder, die vertelt over haar gevoelens toen ze voor het eerst luisterde naar ‘Mother’, een album dat Goldie speciaal voor haar had opgenomen. “Die cd wordt gedraaid op mijn begrafenis.”

Bekijk hieronder de documentaire over Goldie

Part 1

 

Part 2

 

Part 3

 

Part 4

 

Part 5

 

Goldie draait vrijdagavond in de Amsterdamse Melkweg tijdens Logical Progression, samen met LTJ Bukem, Fabio en Doc Scott.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws