Wolfsen nekt revival Toren van Babel

Partyscene Redactie | 23 december 2009
headlines

Space Is The Place en Smeerboel verplaatst

We hadden er zin in: met kerst en oud & nieuw nog twee keer ouderwets herinneringen ophalen en los gaan in de voormalige Toren van Babel, voordat het oude gebouw van de Sociale Dienst definitief tegen de vlakte gaat. Helaas dacht de Utrechtse burgemeester Wolfsen daar heel anders over…

Space Is The PlaceSidney Rubens, organisator van de feesten ‘Smeerboel’ (kerstavond) en ‘Space Is The Place’ (oud & nieuw), zag het helemaal zitten. Nog twee keer een spetterend feest in de Utrechtse Toren van Babel/ Noorderlicht om officieel afscheid te nemen van deze bijzondere locatie. Ook de Utrechters zelf waren enthousiast en kochten in korte tijd 1700 van de beschikbare 1800 kaarten.

Er was alleen een klein probleempje: de vergunning was nog niet helemaal rond op het moment dat met de kaartverkoop werd gestart.

Maar Rubens had zijn aanvraag al in september gedaan en nooit enig signaal ontvangen dat een feest op deze locatie (waar al veel vaker grote feesten zijn gegeven) nu ineens problemen zou kunnen opleveren.

Pas twee weken geleden kreeg hij definitief uitsluitsel van burgemeester Aleid Wolfsen en tot Rubens grote verbazing kreeg hij geen vergunning voor Space Is The Place: ‘De beschikbare politiemacht moet tijdens de jaarwisseling ten volle benut kunnen worden voor calamiteiten en is er geen ruimte voor evenementen buiten de bestaande horeca, waarvoor eventuele politie-inzet nodig is’, aldus Wolfsen. Verder gaf de burgemeester Smeerboelaan dat op kerstavond veel agenten vrij zijn, omdat ‘juist met oud & nieuw alle verloven zijn ingetrokken’, wat inhield dat Rubens ook geen vergunning voor Smeerboel kreeg.

Al met al een opmerkelijke beslissing, vooral als je bedenkt hoeveel rustig verlopen feesten er in de afgelopen jaren al op deze locatie zijn gehouden. Daar komt nog bij dat de Utrechtse politie onlangs zelf in de media heeft gebracht dat ze hopen op ‘veel binnenevenementen tijdens de jaarwisseling’, zodat er minder volk op straat loopt. Met dit besluit komen er nu in ieder geval flink wat ontheemde Smeerboel en Space Is The Place-bezoekers bij, want Rubens moet uitwijken naar veel kleinere locaties. Om over de financiële schade nog maar te zwijgen…

Ontzettend jammer dus, maar de Utrechters laten zich natuurlijk geen dikke feestjes afpakken. Smeerboel is verplaatst naar 2e kerstdag in De Winkel Van Sinkel en de ‘Space Is The Place’-posse gaat z’n best doen om de net verbouwde club onder het stadhuis (oude Fellini) eens even rigoureus in te wijden.

Gekochte kaartjes blijven geldig. Beide feesten zijn inmiddels uitverkocht.

Website Space Is The Place

Website Smeerboel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws