Hoek van Holland: het rapport

Partyscene Redactie | 9 december 2009
headlines

“Nachtmerrie voor velen”

Bij de presentatie van het onderzoeksrapport over de rellen bij Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland afgelopen zomer, krijgen naast de politietop, justitie en de gemeente Rotterdam, ook de organisatoren van het feest scherpe kritiek.

Agenten bedreigd op Sunset GroovesUit de chaotische en heftige beelden van de gebeurtenissen bij Hoek van Holland, die vandaag in Rotterdam nogmaals uitgebreid werden vertoond, werd nog maar eens goed duidelijk dat een groep relschoppers op zaterdag 22 augustus systematisch jacht heeft gemaakt op de aanwezige politiemensen en hoe bedreigend die situatie moet zijn geweest voor de desbetreffende agenten. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderzocht de gang van zaken op die avond (met één dode en een aantal zwaargewonden als gevolg) en presenteerde vandaag de uitkomsten en aanbevelingen.

Eerder werd bekend dat de onduidelijke commandostructuur binnen de politie en de problemen met C2000 en het GSM-netwerk, waardoor de agenten op het strand slecht konden communiceren met hun collega’s, een grote rol hebben gespeeld bij het uit de hand lopen van het feest. Dat justitie en politie op de vrijdag vóór Sunset Grooves al op de hoogte waren van het feit dat een grote groep hooligans van plan was naar Hoek van Holland af te reizen, leidde onterecht niet tot een heroverweging van het feest of het ‘opschalen’ van de aanwezige politiemacht, door de mobiele eenheid in staat van paraatheid te brengen. Vervolgens werden burgemeester Aboutaleb en de korpschef veel te laat ingelicht toen het feest daadwerkelijk uit de hand liep.

Hoek van Holland, the day after...Maar ook in de dagen voorafgaand aan het feest hebben de betrokken organisaties en diensten zich onvoldoende voorbereid op het evenement. Het COT sprak van een ontoereikend ‘dienstenoverleg’ en had daarmee ook scherpe kritiek op de organisatoren van Sunset Grooves. Zo had men de draaiboeken van de succesvol verlopen editie van 2008 ‘routinematig’ overgenomen, werd de vergunningaanvraag veel te kort van tevoren ingediend (waardoor een goede inschatting van de risico’s niet mogelijk was), kon de organisatie geen duidelijkheid geven over het verwachte bezoekersaantal en was er veel mis met de ingangscontrole. Dat er voor dit feest een vergunning is afgegeven is op z'n minst opmerkelijk.

Volgens Burgemeester Aboutaleb waren de gebeurtenissen bij Hoek van Holland ‘een nachtmerrie voor velen’. Hij neemt hij de aanbevelingen van het COT dan ook volledig over, omdat ‘dit nooit meer mag gebeuren’. De korpschef liet weten dat er inmiddels een speciale politiefunctionaris is aangesteld, die de risico-inschatting bij evenementen voor zijn rekening neemt. Verder is de politie Rotterdam-Rijnmond gestart met een project dat zich specifiek richt op een groep jonge Rotterdamse hooligans, die al sinds 2007 bewust regelmatig op zoek gaan naar gewelddadige confrontaties met de politie bij Rotterdamse evenementen.

Enige lichtpuntje bij deze conclusies is dat alle partijen duidelijk uitspreken dat het hier een groep (volgens de korpschef: dronken, coke-snuivende) relschoppers betreft, die vanaf het begin van het feest uit waren op geweld. Een terechte rectificatie dus van alle berichten die vlak na het incident in de media verschenen over het ‘moeten verbieden van grote dance-evenementen’, omdat het ‘altijd uit de hand loopt’ met die ‘dronken en pillenslikkende’ muziekliefhebbers.

Relschoppers ruiken bloed, nadat de politie zich terug heeft getrokken in de duinen…

Klik hier!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws