Buma update: antwoorden van de minister

Partyscene Redactie | 20 november 2009
headlines

Koffiedik kijken met Ernst

Wie hoopte op duidelijke antwoorden van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de ‘embedded files’-kwestie die Buma in oktober in het leven riep, kan dat nu op zijn buik schrijven.

Is embedden nou linken of openbaarmaken?De minister gaf deze week antwoord op de kamervragen die begin oktober werden gesteld door CDA, SP en Groen Links, over Buma’s voornemen om websites en blogs te laten betalen voor het embedden van filmpjes en muziek. Buma kwam zwaar onder vuur te liggen op interweb en besloot daarom half oktober het plan aan te passen, zodat ‘niet-bedrijfsmatige’ websites (particulieren) in ieder geval buiten schot werden gehouden. Sta je als website ingeschreven bij de KVK of heb je één enkele advertentie op je site staan om een klein beetje uit de kosten te komen, dan moet je alsnog draconische bedragen gaan betalen.

Of embedden überhaupt wel gezien kan worden als een ‘openbaarmaking’ (waarvoor je moet betalen), of dat het hier gaat om ‘linken’ of ‘citeren’ (waarvoor je niet hoeft te betalen), bleef echter onduidelijk. Ook de minister blijkt nu niet in staat een helder antwoord op deze vraag te geven: “Uit de rechtspraak blijkt dat de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten zich in hun algemeenheid niet verzetten tegen (deep)linken op internet. Deze duidelijkheid ontbreekt ten aanzien van het embedden.

Zolang niet Per 1 januari 2010 vogelvrij verklaard...duidelijk is of een embedded file als een openbaarmaking in de zin van de Auteurswet wordt aangemerkt, dient uiterst voorzichtig om te worden gegaan met het innen van vergoedingen voor het gebruik van dergelijke files (…). In een concreet geval zal een rechter moeten beoordelen of er sprake is van een nieuwe openbaarmaking.”

Buma, een organisatie die al jaren kritiek krijgt op onder meer hun beleggingsavonturen, de twijfelachtige wijze waarop ze geld innen en hoe ze die binnengekomen gelden verdelen onder de aangesloten artiesten, krijgt dus slechts de 'waarschuwing' om voorzichtig zijn bij het innen van de embed-vergoedingen. En als je –net als veel ICT-juristen- van mening bent dat embedden niets anders is dan gewoon linken, dan mag je zelf een kostbare rechtszaak beginnen om alsnog je gelijk te halen. Alle bedrijfsmatige websites en bloggers zijn per 1 januari 2010 dus in feite vogelvrij verklaard. Wordt ongetwijfeld vervolgd….

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws