Petitie: Tivoli laat zich de mond niet snoeren

Partyscene Redactie | 8 november 2009
headlines

Utrechts poppodium in zwaar weer

Veel onrust in muzikaal Utrecht afgelopen week, na een merkwaardig bezuinigings-voorstel rond poppodium Tivoli dat een flinke invloed zou kunnen hebben op de muzikale programmering van de komende jaren. Tivoli is daarom met een petitie gestart.

Tivoli start een petitie.De sfeer in de Utrechtse muziekwereld is op dit moment behoorlijk grimmig. De lokale PvdA-fractie (gesteund door VVD, CDA en ChristenUnie) diende vorige week een amendement in om een groot deel van de subsidie voor Tivoli per 2011 stop te zetten en het vrijgekomen geld te verdelen onder kleinere culturele instellingen.

Volgens het poppodium lijkt dit erg op een ‘straf’ voor de kritische houding die ze in het afgelopen jaar hadden rond het nieuwe Utrechtse Muziekpaleis, waarin Muziekcentrum Vredenburg, SJU Jazzpodium en Tivoli in 2013 samen moeten gaan. Tivoli plaatste eerder kanttekeningen bij de risico’s van de exploitatie en was bovendien niet tevreden met de voorgestelde bestuurlijke structuur. Zij trokken zich daarom voorlopig terug uit de onderhandelingen.

PvdA-fractievoorzitter Gilbert Isabella, die het amendement indiende, ontkende vorige week bij de collega’s van 3voor12 dat het hier gaat om een ‘wraakactie’ tegen het poppodium. Hij zou deze bezuinigingsplannen maanden geleden al geopperd hebben en zei dat Tivoli tijdens de onderhandelingen over het Muziekpaleis regelmatig heeft aangegeven zichzelf te kunnen bedruipen. Ook zullen andere partijen -zoals de stadsschouwburg, RTV Utrecht, het Centraal Museum- in de nieuwe begroting worden gekort.

Tivoli De HellingDes te opmerkelijker was het dan ook dat de PvdA dit plan donderdag ineens weer introk, toen bleek dat Tivoli in het geheim nog steeds in gesprek was over het Muziekpaleis met Wethouder van Cultuur Floris de Gelder (VVD). Toch wou de PvdA-fractie 'wel een signaal afgeven' en werd een motie ingediend, waarin het college van B&W wordt opgeroepen te overwegen om voor 2011 een substantiële bezuiniging in te boeken voor Tivoli/ Tivoli De Helling. Deze motie wordt pas in december behandeld, als er mogelijk een overeenkomst tussen de gemeente en Tivoli ligt over het te bouwen Muziekpaleis.

Volgens Barry de Vos van Tivoli zet dit de onderhandelingen zo onder druk dat hij niet weet of de partijen er nog uit gaan komen: “Het is een hele vage motie. Ze wachten tot december en als de gesprekken geen positief resultaat opleveren, dan gaan ze korten. Als het doorgaat zou het kunnen betekenen dat we op termijn Tivoli De Helling moeten sluiten."

Vind jij ook dat dit zaakje stinkt en wil je graag blijven genieten van de meer 'risicovolle', experimentele elektronische avondjes in De Helling, dan kun je hier de door Tivoli in het leven geroepen petitie tekenen.

Website Tivoli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws