Buma update: B/S krabbelt terug

Partyscene Redactie | 9 oktober 2009
headlines

"Commotie heeft Buma niet onberoerd gelaten"

Buma/ Stemra herziet haar Fair Play-plannen, na een week van hevige protesten, voor een deel: de tarieven voor niet-bedijfsmatig gebruik worden geschrapt…

B/S maakt knieval voor bloggers!Van de 3voor12-site: “Hobby-bloggers hoeven geen geld te betalen voor het embedden van muziek. Na een week van zware kritiek krabbelt Buma/Stemra voorzichtig terug. Voor bedrijfsmatig gebruik blijft wel een licentie nodig. 

Er leek geen einde te komen aan de stortvloed aan verontwaardiging over het nieuwe licentiemodel Fair Play voor muziekgebruik op internet. Internetgebruikers, media en politici vielen vooral over de hoge tarieven voor het embedden van muziek. Voor 6 filmpjes zouden gebruikers 130 euro per jaar moeten betalen. Op een persconferentie dinsdag toonde Buma/Stemra zich nog niet bereid tot het heroverwegen, maar vandaag laat Buma/Stemra weten de tarieven voor niet-bedrijsmatig gebruik te herzien.

“Deze commotie heeft Buma/Stemra niet onberoerd gelaten. Buma/Stemra heeft na overleg binnen haar brancheorganisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken)”, aldus Buma/Stemra in een persbericht.

Daarmee komt Buma/Stemra nog maar aan een deel van de kritiek tegemoet. Onder bedrijfsmatig gebruik vallen namelijk nog altijd poppodia en festivals. Eerder deze week verklaarde een medewerker van Buma/Stemra dat elk blog waarop advertenties staan wordt gezien als een bedrijfsmatige site.”

*Update: Geenstijl meldt dat één van de B/S-directeuren is opgestapt!*

*Update 2: Branche-organisatie VOICE floot Buma terug*

Nu alleen nog antwoord op de vraag of embedden eigenlijk wel 'openbaarmaking' is en waarom er geen onderscheid wordt gemaakt tussen grote en kleine bedrijfsmatige sites. Kunnen we ons daarna allemaal eindelijk weer focussen op het promoten en genieten van muziek!!!

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws