Love2link week 40 en 41

Partyscene Redactie | 4 oktober 2009
headlines

Buma uit onze zak?

Daar zijn ze weer: interessante en onzinnige muzikale nieuwtjes die we tegenkwamen op het web. In deze editie o.a. Awakenings, plaatjes draaien in de stromende regen en de dubstep big band Jazzsteppa. Als het trouwens aan Buma/Stemra ligt is de rubriek love2link binnenkort waarschijnlijk verleden tijd...

Buma hangt fors prijskaartje aan het embedden van beeld en audio.De Nederlandse blogosphere ontplofte vorige week, toen Buma/ Stemra nieuwe regels voor het gebruik van muziek op internet presenteerde. Van grote commerciële bedrijven en enthousiaste bloggers, tot kinderen van acht jaar die een filmpje van K3 willen embedden op hun Hyves: iedereen moet vanaf 1 januari 2010 enorme bedragen gaan neertellen voor het embedden van audio en beeld.

Voor de meeste muzieksites en blogs, die het embedden en streamen vooral gebruiken ter promotie van releases en artiesten, staan deze bedragen in geen verhouding tot hun jaarlijkse inkomsten. Daarnaast is het lang niet altijd duidelijk welke nationale en internationale artiesten aangesloten zijn bij BS. In de praktijk zal het er dan ook op neerkomen dat men voor de zekerheid helemaal geen audio of video meer zal embedden. BS lijkt hiermee de belangen van artiesten eerder te schaden, dan te behartigen. En ook de niet bij (monopolist) BS aangesloten artiesten kunnen op deze manier de dupe worden van de nieuwe plannen.

Het online verzet tegen de nieuwe tarieven is natuurlijk groot. De collega’s van 3voor12 spraken al over ‘draconische bedragen’, LiveXS laat ontstemde medewerkers van Nederlandse muziekpodia aan het woord, ICT-juristen buigen zich over de rechtmatigheid van dit beleid (1 en 2), in politiek Den Haag worden er kamervragen gesteld (CDA: ‘De regels zijn uit het stenen tijdperk’) en als je al het commentaar over dit onderwerp op Twitter wil lezen, dan mag je daar wel een paar uur voor uittrekken. Bloggers kunnen in opstand komen door een online petitie te tekenen en er is inmiddels ook een ludiek condoleanceregister in het leven geroepen i.v.m. ‘de moord op de muziekindustrie’. In de hoek van de artiesten zelf blijft het tot nu toe nog redelijk stil…

*Update 05-10 Kamervragen uitgebreid en aangescherpt*

Ook Love2party (en de hele yourscene-familie) maakt regelmatig gebruik van embedden en streamen van audio/video om releases en artiesten onder de aandacht te brengen. Op het HQ wordt momenteel bekeken welke gevolgen deze BS-tarieven voor onze site zullen hebben.

Geniet in de tussentijd nog even van de volgende zes filmpjes (dit aantal embedded filmpjes gaat in januari waarschijnlijk een straffe 130 euries kosten).

Planetary Assault Systems (a.k.a. Luke Slater) live op Awakenings (3 oktober)

 

Paul Kalkbrenner live op Awakenings (2 oktober)

 

Harmonic 313 in Trouw, tijdens de Viral Radio-avond (2 oktober)

 

Beluister hieronder Cinnaman en een gastmix van Harmonic 313 op Viral Radio voorafgaand aan de avond in Trouw.

 

De nieuwe video van Röyksopp: ‘This Must Be It’ met de vocals van Fever Ray-zangeres

Dreijer Andersson.

 

‘Big band meets dubstep’ in de liveband Jazzsteppa. De leden van dit internationale collectief hebben elkaar in 2006 gevonden tijdens een Berlijns underground muziekfestival en beginnen langzaam maar zeker de Europese dansvloeren te veroveren. Ze stonden in 2008 al op Solar en zijn op 14 november weer in Nederland te zien, in het Burgerweeshuis (Deventer).

 

Tot slot een filmpje om die eerste weken van de donkere herfst door te komen: Het label Stones Throw besloot een 12” van Mayer Hawthornes track ‘I Wish It Would Rain’ buiten in de stromende regen af te spelen. En ja, de draaitafel heeft het, na een uurtje op de kachel, gewoon overleefd…

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws