Nieuwe strohalm grote platenlabels: CMX

Partyscene Redactie | 19 augustus 2009
headlines

CMX moet redding brengen

De vier grootste internationale platenmaatschappijen gooien de handdoek nog niet in de ring. Vergeet WAV, MP3 en M4A: CMX is de toekomst!

Muziekindustrie laat nieuw proefballonnetje op met CMX.Althans, dat is wat Sony, Warner, Universal en EMI ons willen laten geloven. Het nieuwe digitale muziekformat CMX moet de consument overhalen om die illegale tunes op P2P- en torrentsites links te laten liggen. Na het downloaden van een CMX-file, kom je met één muisklik op een uitgebreide ‘lanceerpagina’ van het album, waarop je naast de tracks ook het artwork, de video’s, de mobiele opties en allerlei extraatjes vindt.

‘De grote vier’ hebben hoge verwachtingen van het nieuwe format, maar de eerste beren op de weg zijn alweer gespot. Zo is het nog maar de vraag hoe lang CMX bestand zal zijn tegen het internationale hackergeweld. De critici verwachten ook dat er nauwelijks nieuwe groepen consumenten zullen worden aangeboord. Alleen echte verzamelaars betalen voor alle extraatjes rond releases van hun favoriete artiesten; iets wat ze nu ook al doen bij luxe of bijzondere edities van cd’s of vinylreleases.

Een enorme grizzlybeer op diezelfde weg is verder dat Apple’s iTunes het CMX-format niet zal ondersteunen. De bestanden zijn dus niet af te spelen zijn op iPod of iPhones. Apple kondigde een paar weken geleden al aan een gelijksoortig nieuw digitaal format te ontwikkelen onder de naam Cocktail. Zij besloten (volgens de geruchten) in een eerder stadium niet in te gaan op het CMX-voorstel van de platenmaatschappijen, maar ontwikkelen nu hun eigen variant, voor het geval dat de nieuwe formule toch aan zal slaan.

Krijgen de critici gelijk of hebben de platenlabels nu toch echt een oplossing gevonden? We gaan het zien: CMX, binnenkort te downloaden…

Bron: The Guardian

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws