Doofpotaffaire rond explosieve iPods?

Partyscene Redactie | 3 augustus 2009
headlines

iPlof

Mocht jouw iPod of iPhone ineens mysterieus beginnen te sissen en te roken, neem dan maar snel een paar meter afstand. Spontane zelfontbranding van deze apparaatjes lijkt namelijk regelmatig voor te komen, al horen we daar –dankzij de juridische afdeling van Apple- weinig van.

Ontplofte Ipod NanoDe Britse krant The Times bracht vandaag het verhaal van de elfjarige Ellie Stanborough en haar vader Ken, die de iPod van dochterlief per ongeluk had laten vallen. Niet lang daarna werd het apparaat voelbaar heet in zijn hand en begon het te sissen en te roken. Pa bracht de iPod snel naar buiten, waar het een paar seconden later met een luide knal ontplofte en een paar meter de lucht invloog.

Aangezien de gemiddelde iPod toch best een paar centjes kost, nam Ken contact op met Apple om zijn aankoopbedrag terug te eisen. Dat kon, maar alleen als hij een clausule zou aanvaarden waarin hij en zijn dochter plechtig beloofden om nooit met derden over dit voorval te spreken. Een nogal koele en zakelijke respons, aangezien de elfjarige Ellie ook gewond had kunnen raken door de exploderende iPod. Apple lijkt dan ook meer bezorgd over de eigen reputatie dan over de veiligheid van de consument.

Dit verhaal staat niet op zichzelf: vorig jaar waarschuwde de Japanse regering al voor het brandgevaar van de iPod Nano, na veertien gevallen van spontane zelfontbranding waarbij twee personen lichte brandwonden opliepen. In maart spande een Amerikaanse moeder een rechtszaak aan tegen Apple, nadat de iPod van haar zoon in zijn broekzak ontplofte en voor brandwonden op zijn been zorgde. En in Leiden zorgde een iPhone –die kort in de zon had gelegen en daardoor waarschijnlijk oververhit raakte- voor brandschade in een auto (foto 1 en 2).

Explosieve tunes...De grote boosdoeners bij deze explosieve apparaatjes zijn naar verluidt instabiele ‘lithium ion’-batterijen, die een aantal jaren geleden al voor oververhitting en brandgevaar in Apple’s laptops zorgden en blijkbaar dus ook in de (meestal oudere versies van de) digitale muziekspeler zitten. Bij de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission liggen maar liefst 800 pagina’s aan documentatie over de risico’s van deze batterijen, maar ondanks verwoede pogingen is het de Amerikaanse pers nog steeds niet gelukt om inzicht in deze documenten te krijgen, omdat Apple dit tot nu toe via de rechter wist tegen te houden.

Nou zijn er wereldwijd inmiddels zo’n 173 miljoen exemplaren van de iPod verkocht, dus de kans dat jij nou net met zo’n potentieel explosief geval rondloopt is natuurlijk niet erg groot. Bovendien staat er in de gebruiksaanwijzing uiteraard dat je de apparaten niet moet laten vallen en uit de zon moet houden. Maar tot Apple meer info over de risico’s van deze batterijen geeft en gedupeerde consumenten niet langer probeert het zwijgen op te leggen, is het misschien toch slim om een beetje alert te zijn op vreemd gesis en rookontwikkeling in je broekzak…

Bronnen: The Times en Geen Stijl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws