Onbekend werk van Patrick Cowley gevonden

Partyscene Redactie | 16 juni 2009
headlines

Tunes uit het hiernamaals

De Duitse dj/producer Stefan Goldmann kreeg vorig jaar bij toeval een bijna compleet, maar nooit eerder uitgebracht album van de legendarische producer Patrick Cowley in handen en aarzelde geen seconde om deze nieuw ontdekte juweeltjes alsnog uit te brengen.

Patrick Cowley & SylvesterIn de tijd dat de meesten van ons nog niet geboren waren of ons vooral zorgen maakten over welke Lego, Playmobil of Barbie we voor onze verjaardag kregen, namen dikke tunes van Patrick Cowley wereldwijd bezit van de dansvloeren.

Deze Amerikaanse synth pioneer, studiomeester en grondlegger van de disco en huidige elektronische muziek, was onder meer verantwoordelijk voor de befaamde ultieme remix van Donna Summers ‘I Feel Love’ en de dansvloerkneiter ‘Do Ya Wanna Funk’, die hij samen met zijn muzikale partner in crime, Sylvester, opnam. Terwijl deze tracks de hitlijsten bestormden, nam Cowley’s leven een tragische wending. Als één van de eerste slachtoffers van een toen nog onbekende ziekte, overleed hij eind 1982 op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van AIDS in San Francisco.

Nu, bijna dertig jaar later, krijgen we een lesje muziek uit het hiernamaals. Er is namelijk nog niet eerder gereleased materiaal opgedoken van Cowley, dat hij midden jaren zeventig opnam met zijn goede vriend Jorge Socarras, onder het alias Catholic. Cowley’s label Megatone vond de rauwe new wave tracks met spacy synths in die tijd commercieel niet interessant genoeg om uit te brengen.

Patrick CowleyDe Duitse dj/producer Stefan Goldmann kreeg de opnames vorig jaar in handen en wil ze nu alsnog uitbrengen binnen de Prototypes-serie van zijn label Macro, dat erop gericht is vergeten muzikale meesterwerkjes onder de aandacht te brengen. Volgens Goldmann kunnen de liefhebbers van Cowley’s discosound zich opmaken voor een verrassing:

“Het is post-punk en new wave van een experimentele Cowley. Verwacht een aantal Basic Channel-achtige tracks met ‘stripped down’ elektronische percussie grooves. Sommige tracks lijken een blauwdruk voor het huidige geluid van bijvoorbeeld Metro Area. Ook zit er werk tussen dat klinkt als punk met sequencer baslijnen. Alle tracks zijn natuurlijk gebaseerd op de synthesizer, maar toch is het heel avontuurlijk.”

In afwachting van deze nieuw ontdekte muzikale pareltjes, doen wij het nog maar even met de dikke discostamper ‘Do Ya Wanna Funk’ van Cowley en Sylvester uit 1982.

 

Meer info over Patrick Cowley

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws