Kode 9 schrijft boek over de kracht van akoestiek

Partyscene Redactie | 28 mei 2009
headlines

De politieke frequentie

Dubstepper Kode 9 richt regelmatig een portie prettige muzikale schade aan op de dansvloer en wou wel eens weten wat nou eigenlijk de effecten van geluid op het menselijk lichaam zijn. Hij dook dieper in deze materie en schreef een boek, over zowel de positieve als de negatieve manieren waarop muziek gebruikt wordt.

Kode 9We zijn op de Love2party-redactie blijkbaar niet de enigen die het inzetten van muziek om mensen te martelen en te breken zorgwekkend vinden. Kode 9 (a.k.a. Steve Goodman), labelbaas van Hyperdub en de mentor van bekende namen als Skream, Benga en Martyn, vond de verschillende manieren waarop muziek wordt ingezet zo fascinerend, dat hij er zelfs een heel boek aan wijdt.

In ‘Sonic Warfare, Sound, Affect and the Ecology of Fear’ beschrijft Goodman hoe legers en gezagsdragers telkens op zoek zijn naar nieuwe akoestische middelen om een sfeer van angst en dreiging bij hun vijanden te creëren (bijv. de ‘psycho-akoestische correctie’ van de FBI tijdens de belegering van de David Koresh’ ranch in Waco of de ‘geluidsbommen’ die regelmatig werden ingezet om verwarring te zaaien in de Gaza-strook).

Hij vergelijkt dit met de zoektocht van artiesten, die constant werken aan nieuwe geluiden en frequenties om lichamen ritmisch in beweging te krijgen en nieuwe esthetische hoogtepunten te bereiken. Ook introduceert hij de mogelijkheden van ‘niet-geluid’, waarbij hij de grenzen van de hoorbare beleving opzoekt.

Wil jij lekker meefilosoferen over akoestische krachten, dan kun je er vanaf december meer over lezen in dit boek van Kode 9, dat in december zal worden gepubliceerd door MIT Press.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws