Steve Reich wint Pulitzerprijs 2009

Partyscene Redactie | 21 april 2009
headlines

Prijs je Reich

De innovatieve 72-jarige componist Steve Reich mag een plekje vrijmaken op de schoorsteenmantel. Voor zijn compositie ‘Double Sextet’ uit 2007 mocht hij gisteren de Pulitzerprijs 2009 in ontvangst nemen.

Steve ReichHoewel de Pultizerprijs vooral bekend is als literaire onderscheiding, wordt hij ook uitgereikt in de categorieën fotografie en muziek. Dit jaar viel de eer dus te beurt aan New Yorker Steve Reich, die al sinds 1966 baanbrekend werk verricht op het gebied van minimalistische free jazz en klassieke muziek. Hij is een grote inspiratiebron voor veel hedendaagse artiesten uit de elektronische muziek; zo mag hij bijvoorbeeld Alex Smoke, Charles Webster, Ken Ishii, Newworldaquarium en de gehele Innervisions-clan tot zijn fans rekenen.

Voor een componist die van prominente muziekrecensenten titels als ‘de grootste nog levende componist’ en ‘de meest originele muzikale denker van onze generatie’ toegedicht krijgt, heeft Reich eigenlijk verbazend weinig echt grote prijzen gewonnen, al ontving hij in 1990 wel een de Grammy Award voor zijn compositie ‘Different Trains’, een tweede Grammy in 1999 voor ‘Music For 18 Musicians’ en de muzikale variant op de Nobelprijs, de Preamium Imperial, voor zijn gehele oeuvre in 2006. Deze Pulitzerprijs zal hem door de muziekwereld dan ook van harte gegund worden.

Gedeelte uit ‘Music For 18 Musicians’ met Reich zelf achter de piano

 

Website Steve Reich

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws