18 april: 'Platenzaakdag'

Partyscene Redactie | 17 april 2009
headlines

Platenzaken in het zonnetje gezet.

Vergeet pasen, pinksteren, kerst en iedere andere officiële feestdag. Vanaf nu is er nog maar één feestdag die er echt toe doet voor muziekliefhebbers:  zaterdag 18 april is het wereldwijd voor de derde keer ‘Platenzaakdag’.

Record Store Day

Net als iedere themadag die er puur op gericht is om ons meer geld te laten uitgeven, komt ‘Record Store Day’ natuurlijk uit Amerika overwaaien. Maar in deze moeilijke tijden, waarin platenzaken er massaal de brui aan moeten geven, is het nog helemaal niet zo’n gek plan om de overgebleven hardwerkende goeroes achter de toonbank eens een hart onder de riem te steken.

Het idee: een dag benoemen waarop platenzaken, muziekliefhebbers en artiesten samenkomen om ‘de kunstvorm muziek’ te vieren. Bands en dj’s doen intieme in-store gigs, of meet & greets met fans en de beste koopwaar (limited editions, obscure releases etc.) wordt tentoongesteld. Er zijn in de V.S. zelfs releases die speciaal voor deze dag gemaakt worden. De aangesloten bedrijven moeten échte vintage platenzaken zijn, dus online verkopers en wereldwijde commerciële distributeurs zijn uitgesloten van deelname.

In de V.S. doen inmiddels zo’n 700 onafhankelijke platenzaken mee aan dit initiatief. Ook internationaal krijgt Record Store Day steeds meer navolging. In Nederland doen vooralsnog alleen alle vestigingen van Plato, Concerto in Amsterdam en Sounds in Venlo mee. Je kunt bij deze vestigingen zaterdag een gratis cd komen afhalen, er zijn unieke 7-inches te koop en er worden feestelijke aanbiedingen in het vooruitzicht gesteld. Ben je in de buurt van één van deze platenzaken, dan kan even rondsnuffelen dus zeker geen kwaad.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws