Muziek voor dummies

Partyscene Redactie | 12 maart 2009
headlines

Fan van Beyoncé? Ai…!

Van bepaalde muziekstromingen word je blijkbaar dom. Of is het andersom en luisteren er vooral domme mensen naar bepaalde artiesten? Hoe dan ook: Virgil Griffith van de California Institute of Technology legde schoolresultaten en Facebook-accounts naast elkaar en voilá; een nieuw halfgaar onderzoekje was geboren.

 

Na een populair onderzoek dat hij al eerder deed over ‘boeken die je dom maken’, kwam Griffith op het idee om hetzelfde te doen met artiesten en muziekstijlen. Hij vergeleek de SAT-scores (standaard test voor toelating tot Amerikaanse universiteiten) van duizenden studenten met hun favoriete muziekstijlen, zoals aangegeven op hun Facebook. De gemiddelde SAT-score van de onderzochte studenten was 1071.

Beyoncé = lage score, Beethoven = hoge score...

Helaas blijft het Amerika, dus het gehele scala aan elektronische muziek werd voor het gemak maar even in het hokje ‘techno’ gedrukt. De danceliefhebberts doen het niet eens zo slecht, met een score die iets onder het gemiddelde ligt. Beduidend minder positief wordt het als je fan bent van classic rock, soca, hiphop of –verrassing- jazz. De slimmeriken onder ons blijken vooral fan te zijn van Radiohead, Counting Crows en –geen verrassing- Beethoven, Sufjan Stevens en Bob Dylan.

Op de Love2party-redactie luisteren we natuurlijk regelmatig naar Radiohead (kuch) ;-)

 

Voor meer achtergrondinfo en muziekstromingen kun je terecht op de website van Virgil Griffith: Music That Makes You Dumb.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws