20 jaar house volgens CHemistry

Partyscene Redactie | 8 augustus 2008
headlines

Grande finale Generations of Love 

Wie was de Vincent van Gogh van de house? Wie maakte de Rietveldstoel van de elektronische dansmuziek?

Wie was de Vincent van Gogh van de house? Wie maakte de Rietveldstoel van de elektronische dansmuziek? Bij de twintigste verjaardag van housemuziek zocht CHemistry 20 revolutionaire en invloedrijke houseplaten uit, die het hoogtepunt van het Generations of Love festival moeten vormen.

 

Zaterdag 9 augustus zal deze zogenaamde housecanon worden gepresenteerd tijdens de ‘grande finale’ op Generations of Love-festival op Blijburg aan Zee. Aan niemand minder dan RoXY-held Eddie de Clercq om deze tracks in een uur tijd aan elkaar te mixen.

 

1. Mr. Fingers - "Can You Feel It" (1986)

Als house een religie zou zijn, is dit de psalm om elke dienst mee te openen.

2. Derrick May  (Rhythm is Rhythm )- "Strings of Life" (1987)

Derrick uit Detroit vergat de bas, maar niet een veelvuldig gekopieerd pianoloopje. En die strijkers natuurlijk.

3. Inner City - "Big Fun" (1988)

Kevin Saunderson wilde ooit disco maken. Maar miste de benodigde apparatuur. En kennis. Dus werd het techno. Dichter bij een discoklassieker als Big Fun kwam hij nimmer.

 

4. Joe Smooth - "Promised Land" (1988)

Er bestaat een prachtige, intieme folkcover van deze soulvolle housekraker. Daaruit blijkt dat de tekst ook los van de geweldige beat kan staan.

 

5. Lil' Louis - "French Kiss" (1989)

Was Serge Gainsbourg een neger, en had hij de beschikking over een computer en een sampler, dan bouwde hij net zo lang tot hij deze spetterende, geile kraker had gemaakt.

 

6. Joey Beltram - "Energy Flash" (1990)

Ook zonder 'ecstacy, ecstacy' brengt deze meedogenloze acidtechnoplaat je daar waar je moet zijn: in de hemel.

 

7. Solid Session - "Format One" (1991)

Hollands Glorie 1: scratchkampioen Orlando Voorn mengt typische drumroffels met soulvolle keyboards en bliepende computers. Wikipedia noemt dit klassieke trance. Format One is een plaat van formaat.

 

8. SAX (Todd Terry) - "House is a feelin' " . (1991)

Onderdeel van de indertijd onder het synoniem SAX uitgebrachte dubbel lp. Terry heeft vanaf het prille begin van de house de ene na de andere klassieker gemaakt en is nog steeds volop actief.

9. Jaydee - "Plastic Dreams" (1992)

Hollands Glorie 2. Al vanaf de eerste dreunende lage bel is er geen ontkomen meer aan. Het orgel laat je zweven naar ongekende hoogten.

 

10. Plastikman - "Spastik" (1993)

Sommige mensen noemen het pesten wat Plastikman doet, met die laaaang uitgesponnen roffels. Anderen nemen zijn hand en geven zich helemaal over.

11. Paperclip People - "Throw" (1994)

Carl Craig gebruikte een sample van Robin Williams (in zijn rol als alien Mork) voor een even bezielde als verzengende brok techno. Om gillend gek bij te worden.

12. Underworld - "Born Slippy" (1995)

Hoe twee veteranen en een jonge hond (plus een tekst die eigenlijk anti-alcohol is) een monument voor een feestende generatie uithouwden. De plaat die van rockers dansers maakte.

13. Basement Jaxx - "Fly Life" (1997)

Dekking zoeken voor de laag overvliegende laserkogels hoeft niet. Daar zorgen de latinconga's van Felix en Simon-de-halve-Hollander wel voor. House is een feeling, maar ook een feestje.

14. Daft Punk/Stardust - "Music Sounds Better With You" (1998)

Vrolijke Fransen pikken een discosample en bouwen rond een waarheid als een koe de blauwdruk van vele, vele pophits.

15. DJ Rolando - "Knights of the Jaguar" (1999)

Bom uit de ondergrondse van Detroit. Alsof Rolando Derrick May’s Strings of Life langs de krochten van de Motor City heeft gesleurd. Aan het einde van de tunnel flonkert licht.

 

16. Laurent Garnier – “The man with the Red Face” (2000)

Een van de bekendste nummers van de Franse house-halfgod, waarin jazz en techno elkaar een ferme schouderklap geven. Dat deden ze daarna nog vaker, maar zelden zo scheurend als hier.

17. Layo & Bushwacka - "Love Story" (2002)

Of: hoe je van een geheide dansvloervuller een absoluut wereldnummer maakt door er de vocalen van een diva-dansnummer (Finally, van Kings of Tomorrow) aan toe te voegen.

18. Alter Ego - "Rocker" (2004)

De herwaardering van de acid, maar dan tien keer zo hard, door oosterburen Roman Flügel en Jőrn Elling Wuttke.

 

19. Nathan Fake - “The Sky was pink (James Holden remix)” (2004)

Minimal house met maximaal effect. Wonderkind James Holden maakte van Nathan Fake’s soundtrack voor de eerste zonnestralen, een tien minuten durend, zinderend kunststuk.

20. Ame - “Rej” (2006)

Kristian Beyer en Frank Wiedemann uit Duitsland vernoemden zich naar het Franse woord voor ziel. Dat slaat op hun toewijding, maar ook op de diepe ontroering die dit schitterend opgebouwde nummer kan losmaken.

Generations of Love

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws