Het rookverbod in de praktijk

Partyscene Redactie | 3 juli 2008
headlines

Welke Nederlandse club heeft de mooiste rookruimte?

Sinds dinsdag zijn de rokers van Nederland gedegradeerd tot een stelletje tweederangs burgers die blijkbaar niet van het stappen kunnen genieten zonder die stinkstokjes. Of valt dat wel mee? Misschien wordt het stiekem wel heel erg gezellig, want een aantal clubs heeft veel moeite gedaan om de rokers tevreden te houden.

 

Hoe rookvrij wordt de horeca?Het schrikbeeld van veel rokers is natuurlijk dat ze tijdens een gezellige avond stappen telkens naar buiten moeten om aan hun nicotinebehoefte te voldoen. En aangezien we niet in Zuid-Europa wonen, zal dat vaak neerkomen op klappertanden en doorweekt worden in een hoosbui. Gelukkig wil de gemiddelde kroegbaas dit niemand aandoen en zou hij hier bovendien vergunningtechnisch flink problemen mee kunnen krijgen.

Er is dus flink gebrainstormd over hoe men de roker toch nog een beetje gelukkig kan maken. De initiatieven lopen uiteen van melige rookpauzes, die worden aangekondigd met een cheesy pauzemuziekje en partytenten voor de deur, tot serieuze offensieven als een ‘besloten rokerssociëteit’ en claims op ‘de mooiste rokersruimte van Nederland’. Wij maakten eens een klein rondje om te kijken wat we in dit eerste weekend van het rookbeleid zoals kunnen verwachten:

Darko Esser/ Doornroosje Nijmegen: “Wij hebben twee rookruimtes gecreëerd: bij de kroeg voorin het gebouw is een ruimte bijgebouwd waar zo'n 30 mensen tegelijkertijd kunnen staan/zitten en bij de kleine zaal is een cabine waar zo'n 5 tot 10 mensen in kunnen. Het is nog een beetje te vroeg om te kunnen zeggen of we een lagere bezoekersopkomst zullen krijgen door het nieuwe rookbeleid. Wat onze medewerkers betreft zie ik wel veel mensen (inclusief mezelf) serieus overwegen de tabak aan de wilgen te hangen. We zullen wel zien hoeveel het gaan waarmaken ;-)”

De door de Haarlemse Schijfrijders ontwikkelde Skifasucker 808 doet ook dienst als droogkap en stoompers: alles wat een artiest backstage nodig heeft!Mak Maris/ Ekko Utrecht: “In onze rokersruimte (grote ‘smokerslounge’ op de eerste verdieping) zullen binnenkort zo'n 25 mensen kunnen zitten en zo'n 25 mensen kunnen staan. We verwachten dat ons bezoekersaantal niet zal dalen, vooral ook vanwege deze geweldige rokersruimte. Roken hoort tot nu toe bij het nachtleven: er roken heel veel mensen in deze wereld, zowel bezoekers als insiders. Beiden zullen niet zomaar massaal stoppen met roken, maar langzaamaan zal het toch wel een beetje gaan afnemen.”

Daniel Nagelkerke, Patronaat Haarlem: “Er wordt in de foyer een rookruimte gecreëerd, naast de garderobe. Die ruimte is vanaf beide zalen toegankelijk en daar passen ongeveer 40 mensen in. Tijdens openingstijden is deze ruimte niet toegankelijk voor personeel, er mogen dus geen glazen worden gehaald, geen asbakken worden geleegd. Het is voor artiesten ook niet toegestaan te roken op het podium of backstage. Backstage komt overigens wel een rookvoorziening (foto Skifasucker 808). Veel bezoekers komen natuurlijk niet voor de sigaret, maar ook voor het sociale aspect en de muziek; wij verwachten dus dat ze ondanks het nieuwe rookbeleid toch wel blijven komen. Voor personeel is het nog toegestaan in een nazit-ruimte te roken. Voor de mensen die al wilden stoppen zal het wel makkelijker zijn, want de lol is er nu wel een beetje vanaf.”

Ook op andere locaties is men creatief bezig geweest om oplossingen te verzinnen.

Sigaartjes mogen ook niet meer...Off_Corso Rotterdam: Een spiksplinternieuwe rookruimte, te vinden bij de 2e garderobe, naast ‘La Cocina’. Gemaakt speciaal voor die-hard rokers die zelfs na 1 juli niet van plan zijn te stoppen. 

Paradiso Amsterdam: Tijdens de clubavonden is er een rookruimte op het tussenniveau, geheel afgesloten met glazen deuren en ramen en luchtventilatie. In de ruimte past ongeveer vijftig man.

Melkweg Amsterdam: Door de beperkingen van het oude fabrieksgebouw van de Melkweg is het niet mogelijk om een permanente rookruimte aan te leggen. Tijdens clubavonden wordt het theehuis bovenin beschikbaar gesteld om te roken, met uitzicht op de Lijnbaansgracht. Op het moment dat hier gerookt mag worden, werkt er geen personeel en de ruimte is helemaal afsluitbaar. Tijdens de concerten die vaak vroeger op de avond zijn, mag je niet roken.

Flexbar Amsterdam: Ai, partytentjes buiten…

Sugarfactory Amsterdam: De oude keuken wordt aangekleed als een een chique rookplek door studenten van de Rietveld Academie.

Studio 80 Amsterdam: Claimt ‘de mooiste rokersruimte des lands’ te hebben in een ruim kantoor boven de kleine achterzaal, met hoge ramen en uitzicht op de Amstel. (Gert van Veen gaat voor de titel…)

Tivoli Utrecht: Het complete achtergedeelte van Tivoli Oudegracht is omgebouwd tot rokersruimte, met een sterk afzuigsysteem en afsluitbare deuren.

Het lijkt voor het rokende publiek dus allemaal nog wel mee te vallen. Moeilijker zal het worden voor de dj’s en artiesten die niet meer kunnen roken tijdens hun optreden. Wij voorspellen dan ook dat de langzaam opbouwende deephouse- en technotracks van rond de 15 minuten weer helemaal hot worden in 2008!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws