Portishead terug van weggeweest

Partyscene Redactie | 8 april 2008
headlines

Britse triphop-relevatie maakt indruk in Amsterdam

Na meer dan tien jaar gaf de Britse band Portishead gisteravond een concert op Nederlandse bodem.

Na meer dan tien jaar afwezigheid, heeft de Britse band Portishead gisteravond een concert op Nederlandse bodem gegeven. Een goedgevulde Heineken Music Hall was het decor voor ruim een uur triphopmuziek van de bovenste plank.  

Samen met acts als Massive Attack, Lamb en Fila Brazillia staat Portishead begin jaren negentig aan de wieg van de triphop - een term verzonnen door muziekjournalist en dj Mixmaster Morris. Hij gebruikte de benaming voor het eerst in een recensie van DJ Shadow’s single ‘In-Flux’ in de Mixmag in 1994, vanwege de ‘lome’ luisterervaring.

In datzelfde jaar debuteert Portishead met het album Dummy, bekend van de hitsingle en triphopklassieker ‘Glory Box’. Tijdens de show van Portishead in Amsterdam, blijkt dat het nummer nog altijd ontzettend populair is bij het publiek. Maar ook nieuwe tracks van het derde album, toepasselijk getiteld ‘Third’, gaan erin als koek.

Enig verschil met de sound van tien jaar geleden (de band is door gezinsuitbreiding en solocarrières een decennium niet actief geweest), is het meer dansbare karakter van de tracks. Althans, zo voelt het. Herkenbaar blijft die betoverende, treurige stem van zangeres Beth Gibbons en het melancholieke, zwaarmoedige geluid van producer Geoff Barrow en gitarist Adrian Utley. Portishead is terug, zoveel is zeker; met album (release: 28 april) en Europese tour.

Portishead / Third

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws