Spitten op de Mega Platen en CD Beurs in Utrecht

Partyscene Redactie | 3 april 2008
headlines

Mijmeren over zwart goud

Dit weekend vindt de Mega Platen & CD Beurs weer plaats in Utrecht. Vinylliefhebbers kunnen de digitale dreiging even vergeten en honderden platenbakken doorspitten naar dat ene prachtige plaatje dat nog ontbreekt in hun collectie. Welke platen zoek jij nog?

Spitten in de platenbakken.Iedereen de lijstjes klaar? Uitgezocht wat de platen op je verlanglijstje gemiddeld online kosten, zodat je niet teveel betaald? Goed nagekeken welke remix je precies zoekt, zodat je niet met de verkeerde plaat thuiskomt? Dan staat niets een goede strooptocht nog in de weg.

Welke plakken vinyl zou jij nog graag een keer in de stoffige platenbakken van de Jaarbeurs ontdekken? Of ben je inmiddels helemaal digitaal? Wij vroegen het Steve Rachmad, Nuno dos Santos, DJ Perry en Bart Skils.

Nuno dos Santos

Welke plaat zoek jij al jaren?

“Veel vinyl dat ik al jaren zocht -bijvoorbeeld oud materiaal van A Certain Ratio- is onlangs weer opnieuw uitgebracht en geremasterd op SoulJazz Records. En met de komst van Beatport is de hele backcatalogue van Strictly Rhythm en Peacefrog (om er maar eens twee te noemen) opnieuw beschikbaar als wav. Op dit moment is er dus geen plaat die ik nog zoek”.

Nuno dos SantosMet welke zeldzame collector's items in je collectie ben je heel erg gelukkig en waarom?

“Met één plaat ben ik nog steeds heel blij: Gypsy – ‘Funk de Fino’. Deze track stond al op een DJ Kicks-verzamelaar van Stacey Pullen uit 1996. Ik heb heel lang gezocht naar het originele vinyl en heb deze uiteindelijk bij Forbidden Planet in Leiden gevonden.

In diezelfde platenzaak, die overigens niet meer bestaat, heb ik ook een zwaar gelimiteerde plaat gevonden die op de Labaratoire mix van Laurent Garnier stond: A.J. Sound – ‘Basemental’. Een diepe techno plaat met bloedmooie strings eroverheen. Voor die laatste plaat heb ik toen 40 gulden neer moeten leggen, maar dat was hij meer dan waard. Ben die plaat nooit meer ergens tegengekomen en heb hem überhaupt nergens meer gehoord.”

Zitten er collector's items tussen die je wel zou willen verkopen?

“Nee!”

DJ Perry

Welke plaat zoek jij al jaren?

“Ik heb het geluk gehad dat ik sinds begin jaren negentig al platen koop. In de jaren daarna heb ik ook nog bij Triple Vision (platenzaak in Rotterdam, red.) gewerkt, waardoor ik natuurlijk bovenop alle releases zat. Ik heb mijn verlanglijstje in de loop der jaren op die manier mooi kunnen aanvullen met de echte dikke partyklassiekers en heb eigenlijk alles wat ik graag wou hebben: van de originele persingen van Dimitri’s ‘Barberella’ tot ‘I Want U’ van Carl Cox.”

DJ PerryMet welke zeldzame collector's items in je collectie ben je heel erg gelukkig en waarom?

“Ik heb een hele kast vol ‘klassiekers’ en elk exemplaar is me heilig, maar misschien ben ik wel het meest gelukkig met Cameo – ‘The Money’. Deze heb ik dubbel. Eén draai-exemplaar, wat op zich niet zo bijzonder is, maar ook één exemplaar dat nog in de originele plastic seal zit!! Nog nooit open geweest en dus ook nog nooit gedraaid! Er worden honderden euro's geboden voor een normaal exemplaar, kun je nagaan wat een volledig maagdelijk exemplaar zou opleveren! ;-) “

Zitten er collector's items tussen die je wel zou willen verkopen?

“Eigenlijk ben ik niet zo van het verkopen, het is achteraf altijd zonde en je weet nooit waar je het nog voor kan gebruiken. Ik treed tegenwoordig meer op met laptops en digitaal werk, maar ik gebruik vinyl nog steeds voor samples of om digitaal te verwerken in een set.

Ik heb ooit één exemplaar van een oud Neil Landstrumm-plaatje weggegeven (dus niet verkocht) aan een goede klant van Triple Vision, omdat hij er een jaar lang elke week om vroeg en duidelijk aangaf dat zijn leven zonder deze plaat niets voorstelde....Dat is dus het enige plaatje dat uit mijn collectie van zesduizend tunes is verdwenen. Ik zal nooit mijn collectie origineel vinyl wegdoen, al hoopt mijn vriendin dat ik daar ooit eens een andere mening over krijg :-)”.

Steve Rachmad

Welke plaat zoek jij al jaren?

“Imperial Brothers- ‘We've come to rock’”

Steve Rachmad

Met welke zeldzame collector's items in je collectie ben je heel erg gelukkig en waarom?

Dat is ABC- “The Look Of Love” (Trevor Horn remix). Ik heb hem geruild voor een plaat die erg makkelijk te vinden was; ik weet niet meer precies welke. Maar één of andere gozer wou die andere plaat heel erg graag hebben. We hebben dus geruild, maar volgens mij had hij echt helemaal niet in de gaten dat die ABC-track zo vreselijk moeilijk te vinden was”.  

Zitten er collector's items tussen die je wel zou willen verkopen?

“Nee!!!”

 

Bart Skils

Welke plaat zoek jij al jaren?

“Op dit moment is er geen enkele oudere plaat die ik zoek. Ik kijk meer uit naar nieuwe platen.”

Bart SkilsMet welke zeldzame collector's items in je collectie ben je heel erg gelukkig en waarom?

“Ik heb het gehouden bij een aantal platen die ik af en toe nog draai. Allereerst Bit Stream – ‘Monolith’: de track ‘Double Density’ was een track waar ik de Mazzo-avonden vaak mee afsloot. Hij blijft dus speciaal elke keer dat ik hem hoor. Verder In Sync – ‘Storm’ ; elke Dimitri-aanhanger zal deze plaat kennen uit zijn sets van begin jaren ’90 en ik hoorde deze ook regelmatig voorbij komen op HTSM. In Nederland was de plaat niet meer te krijgen, maar bij Fat Cat in Londen heb ik deze nog kunnen vinden. Het prijsstickertje van GBP 5.- zit er zelfs nog op, zie ik.

 

Dan nog A.J. Sound – ‘The Block EP’ een plaat die ook al een aantal jaar oud is, maar nog steeds goed in diepe lange sets past. De groove is waanzinnig goed en het nummer gaat maar door. En tot slot Minimal Man – ‘Make a Move’: een klassieker van Baby Ford en Ian Loveday. Deze track was vaste prik aan het begin van de avond en ik draai hem nog regelmatig. Tijdloze muziek!”

Zitten er collector's items tussen die je wel zou willen verkopen?

“Nee, ik zou zeker niets verkopen uit mijn collectie, omdat ik bij de meeste platen wel een mooie herinnering heb; een leuk feest of een te gek moment tijdens een set. Daarnaast kan ik thuis ook erg van genieten van goede muziek. De miskopen en niet gewilde promo’s zijn eigenlijk altijd vrij snel richting ‘Simon de Platenkoning’ gegaan.”

Welke platen zou jij willen ontdekken op de platenbeurs? Laat het weten in het forum en misschien wil iemand 'm wel aan je kwijt!

Mega Platen & CD Beurs, 5 (09:00 tot 18:00) en 6 (10:00 –17:00) april in de Jaarbeurs te Utrecht, entree €11,-

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws