Discogs schaft moderatorsysteem af

Partyscene Redactie | 18 maart 2008
headlines

Chaos bij Discogs

Eén van de meest uitgebreide user-generated databases op muziekgebied, Discogs.com, heeft een ingrijpende verandering ondergaan. De controle door ‘mods’ is afgeschaft, wat tot gevolg heeft dat iedere malloot de grootste onzin op de site kan plaatsen. De reguliere gebruikers en voormalige mods zijn uiteraard ‘not amused’.

 

Discogs niet langer betrouwbaar?Tot groot verdriet van honderden moderators die vele uren vrijwillig achter de pc hebben gezeten om een zo compleet mogelijke online database te creëren, heeft het management van discogs besloten om per 10 maart het moderatorsysteem af te schaffen. Deze moderators verzorgden de controle op de inhoud en het voorkomen van dubbele toevoegingen etc. In het bericht wordt gesuggereerd dat de moderators achter deze wijziging stonden, maar uit het forum blijkt dat veel (nu ex-)moderators er grote vraagtekens bij plaatsen.

De titel moderator werd alleen toegekend aan mensen die gedurende lange tijd veel waardevolle toevoegingen hadden gedaan. Na de lancering van een eerdere wijziging in discogs (V3) waren de regels voor toevoegingen al versoepeld, wat leidde tot enorme lijsten waar de mods zich doorheen moesten worstelen. Dit bracht grote vertragingen met zich mee, maar de kwaliteitscontrole bleef gewaarborgd.

Kunstzinnige uitingen van de onvrede over de nieuwe versie.Met de laatste wijzigingen (V4) gaan alle nieuwe toevoegingen direct online, ongeacht hun juistheid. De controle wordt nu overgelaten aan de gebruikers, die door middel van stemmen kunnen aangeven of een toevoeging klopt (van ‘Complete and Correct’ tot ‘Entirely Incorrect’). Als een toevoeging als ‘Entirely Incorrect’ wordt bestempeld zal hij uiteindelijk van de site worden verwijderd. De aanmelder kan daarbij overigens zelf ook op zijn toevoeging stemmen.

Hiermee is deze zorgvuldig opgebouwde database nu ineens een soort Wikipedia geworden, waar iedereen maar raak vreemde aanpassingen en foute toevoegingen kan doen. Tegenstanders zijn al aan het muiten geslagen, zoals te zien is bij deze ‘release’ van Glam-rocker Gary Glitter (onlangs in verband gebracht met kindermisbruik). Ook verschijnen er nu dit soort vage releases en zijn gebruikers grote delen data over hun collectie kwijt.

Op dit moment wordt in het forum gestemd voor of tegen deze nieuwe versie. Hoe het ook afloopt: voorlopig kun je de info op discogs niet vertrouwen en lijkt het ook niet slim om via de discogs-marktplaats aankopen te doen van 'zeldzame releases' die ineens opduiken.

Discogs

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws