Beatport scherpt kwaliteitseisen aan

Partyscene Redactie | 31 januari 2008
headlines

Beatport houdt grote schoonmaak

De digitale download portal Beatport dreigt een beetje weg te zinken in het eigen succes. Het enorme muziekaanbod zorgt voor klachten over de gebruiksvriendelijkheid van de site en de kwaliteit van het aanbod. Beatport voert daarom een aantal maatregelen door die tot uitsluiting van labels zouden kunnen leiden.

BeatportIeder label op Beatport moet binnenkort minimaal $300,- bruto aan inkomsten per kwartaal opleveren. Lukt dit niet dan krijgt dat label nog één kwartaal de tijd om uiteindelijk op $600,- over twee kwartalen uit te komen. Als dit ook niet lukt dan worden de tracks van de Beatport-website verwijderd.

Dit is overigens geen permanente uitsluiting. Als een uitgesloten label op een later tijdstip weer bij Beatport aanklopt, met een beter bedrijfsplan of nieuwe creatieve ideeën, kan de beslissing ongedaan gemaakt worden. Ook heeft het management aangegeven dat er wel wat flexibiliteit is ten aanzien van de criteria.

Beatport heeft in 2006 al dergelijke voornemens aangekondigd, maar was op dat moment niet in de gelegenheid om daar ook echt gevolgen aan te verbinden. De nieuwe regels zijn in eerste instantie specifiek gericht op de Amerikaanse markt, omdat daar blijkbaar meer kwaliteitsproblemen spelen dan op de Europese markt.

Hoewel er dus flexibel met de nieuwe minimum voorwaarden wordt omgesprongen en een opruiming van de ‘rotte appels’ geen slecht idee is, blijft het toch een flinke target om ieder kwartaal te behalen; vooral voor de wat kleinere labels. De opbrengst per verkochte track is klein en het illegaal downloaden blijft voorlopig nog een probleem voor veel labels. Het statement van Beatport dat ze ook in deze situatie oog willen blijven houden voor nieuwe en interessante kleine labels, klinkt dan ook een beetje ongeloofwaardig.

Bron: Resident Advisor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws