Legale gratis P2P-dienst in de maak

Partyscene Redactie | 29 januari 2008
headlines

Muziekindustrie ziet eindelijk het licht

Het is niet te geloven, maar platenlabels lijken eindelijk een manier gevonden te hebben om piraterij te bestrijden. Geen rechtszaken, downloadpolitie of bedreigingen van providers meer. Ze gaan al hun muziek nu waarschijnlijk...gratis aanbieden! Eeeeh, wat?

De lichtelijk euforische homepage van QtraxNa het jarenlang bestrijden van illegaal downloaden lijkt het besef bij de grote platenlabels nu dan eindelijk door te dringen: het P2P-fenomeen valt echt niet meer uit te roeien. Afgelopen weekend, tijdens een conferentie voor de muziekindustrie in Cannes, leek de aandacht dan ook meer te liggen op de rol die adverteerders kunnen spelen bij de winstmarges van de labels.

Zo blijken muzikanten steeds vaker zelf te weg te vinden naar grote adverteerders, om zo in eigen beheer hun muziek uit te brengen (Radiohead-stylo). De grote baas van Radiohead’s oude label blijkt nu ineens vol lof te zijn over het experiment van de band en vindt het plotseling een schande dat ze EMI hebben moeten verlaten om dit experiment te kunnen uitvoeren. Zou die uitspraak ook maar een beetje oprecht hebben geklonken?

Een andere trend die gesignaleerd werd, is het opzetten van portals, waarop de platenmaatschappijen hun muziek gratis aanbieden. De websites zelf zorgen dan voor genoeg grote adverteerders om de gehele service winstgevend te maken. Volgens de geruchten zijn Universal, EMI, Warner en Sony BMG al in gesprek met de nieuwe website ‘Qtrax’; een portal dat gratis muziek uit de illegaliteit wil halen. Officieel willen deze vier grote jongens dit echter nog niet bevestigen.

Muziekindustrie heeft het gehad met DRM.Qtrax belooft in ieder geval zo’n 25 miljoen gratis tracks, waaronder alle officiële releases van zo’n beetje elke grote artiest, schimmige bootlegs en releases van nieuw talent. Vraag is overigens wel waar die 25 miljoen tracks ineens zo snel vandaan gaan komen. De succesvolste portal tot nu toe, iTunes, is er tien jaar mee bezig geweest om tot een (ook al behoorlijke) database van 6 miljoen tracks te komen; maar dat zijn er nog altijd geen 25 miljoen.

Om de auteursrechten van de artiesten te kunnen beschermen worden de tracks verder ook alleen met Windows Media DRM aangeboden, wat er wellicht voor zal zorgen dat de downloaders toch liever op hun eigen vertrouwde DRM-vrije P2P blijven zitten. Een beetje een vreemde situatie, aangezien de muziekindustrie DRM de laatste tijd massaal de rug heeft toegekeerd. Of Qtrax nu echt ‘the next big thing’ gaat worden, is dus nog twijfelachtig, maar een oplossing van de zich voortslepende ‘piraterij-kwestie’ lijkt toch weer een heel stuk dichterbij te zijn gekomen.

Bron: The Guardian

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws