Detroit in rouw na overlijden Ron Murphy

Partyscene Redactie | 15 januari 2008
headlines

De beste ‘master engineer’ van Detroit is niet meer

Muzikaal Detroit is in rouw na het overlijden van Ron Murphy. Deze vinylmaker en producer sneed, in de begindagen van de techno en house, veel platen voor nieuwe ‘talentjes’ als Jeff Mills, Derrick May en Carl Craig en leerde deze groentjes de fijne kneepjes van het masteren.

 

Murphy leidt 'techno-toeristen' rond bij NSC.Niet alleen Detroit is geschokt door het vroegtijdig overlijden (59) van deze legende; in de hele wereld wordt verdrietig gereageerd op zijn overlijden. Ron Murphy had, samen met zakenpartner Steve Martel, een platenwinkeltje in Detroit dat gespecialiseerd was in oude opnames. In een achterkamertje hadden ze een platen-snijmachine (Lathe) staan waarmee ze oplages konden reproduceren. Het bedrijfje heette 'National Sound Corporation' (NSC).

Vlak na de opening in 1989 kwamen Juan Atkins en Derrick May eens even rondsnuffelen en zij zagen het apparaat staan. Ze vroegen Murphy of hij wat lacquers wou maken voor ‘iets nieuws waar ze mee bezig waren’ en vertelden dat ze veel meer artiesten kenden die hun muziek graag op vinyl wilden laten zetten. NSC zorgde gelijk voor betere apparatuur en Atkins en May deden de mond-op-mond reclame. Al snel volgden andere producers als Kevin Saunderson en Jeff Mills.

De eerste master die gemaakt werd door NSC was voor Richie Hawtin’s nieuwe Plus 8-label (‘Elements of Tone’ van State Of Mind) en een week later was de eerste Underground Resistance-master (‘Your Time Is Up’) een feit. Ron Murphy had al veel ervaring in de productie van muziek, maar bleek ook nog eens een uitermate sterke intuïtie te hebben voor de speciale sound die de eerste golf Detroit-artiesten aan hun muziek wilden meegeven. In de loop van de jaren is NSC dan ook de meest befaamde ‘master-studio’ voor de techno uit Detroit geworden.

Het maken van de master.Voor veel muzikanten was Ron Murphy een begrip. Tijdens het masteren en snijden vertelde hij honderduit over zijn ervaringen in de muziekwereld en bracht hij beginnende producenten de fijne kneepjes van het masteren bij. Voor sommigen was de ultieme uitdaging dan ook om een keer een track te produceren, waar hij geen verbeteringen meer voor wist te verzinnen. De kennis van Murphy werd via zijn ‘leerlingen’ doorgegeven aan de volgende generatie producers. Een groot deel van de tracks die wij dus tegenwoordig in de clubs horen, dragen ergens de vingerafdruk van deze master-engineer in zich.

Murphy’s zakenpartner Martel overleed al in 1994 en met het wegvallen van Murphy komt er definitief een einde aan het NSC-tijdperk (later Sound Enterprises). Voor de man die zoveel mooie muzikale primeurs in zijn handen heeft gehad, is er nog één laatste primeur: De -voor zover wij weten- allereerste memorial MySpace, waarop iedereen zijn condoleances kwijt kan.

Wil je nog meer over Murphy en NSC weten, download dan deze video van het label Ican (160MB!) of deze podcast van het label Submerge van een interview met Murphy (54MB).

Bron: SuenoMartino.net

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws