De twaalf van 2007

Partyscene Redactie | 4 januari 2008
headlines

Een dozijn schijfjes dat onze muziekharten sneller liet kloppen

Elke week bombarderen we één schijfje tot cd van we week. Deze week niet, omdat de platenmaatschappijen met vakantie zijn. Daarom deze muzikale terugblik op 2007 met twaalf cd’s die onze muziekharten sneller lieten kloppen.

 

1) Apparat - Walls (Shitkatapult)

Elektronica in plaats van techno, sfeer in plaats van dansbaarheid, zacht in plaats van hard.Elektronica in plaats van techno, sfeer in plaats van dansbaarheid, zacht in plaats van hard. Sascha Ring alias Apparat hield altijd al van veranderingen, maar met zijn nieuwste album ‘Walls’ maakt hij wel een héél verrassende. Zelden heeft zijn muziek zo spannend, zo fris en tegelijkertijd zo toegankelijk geklonken.

2) Ewan Pearson - Piece Works (!K7)

Onder anderen Franz Ferdinand, The Chemical Brothers, Depeche Mode, Goldfrapp en Röyksopp vroegen Ewan Pearson om een remix. Hoe verschillend de originelen ook mogen klinken, het Britse remix-wonderkind weet van elk nummer wel een aanstekelijke danstrack te maken. Daarbij gaat hij iedere keer zorgvuldig te werk, door de pakkende onderdelen van het nummer opnieuw te arrangeren en er een frisse dosis computerfunk tegenaan te gooien.

3) Modeselektor - Happy Birthday (Bpitch Control)

Modeselektor is als adhd: Overactief, onvoorspelbaar en niet in een keurslijf te plaatsen. De producties van dit Oost-Duitse duo zijn grenzeloos. Muziek in al zijn verschijningsvormen en van alle tijden vormt de inspiratiebron voor producers Szary en Gernot. Hun debuutalbum ‘Hello Mother’ kwam al als een atoombom door je speakers. Wacht maar tot je opvolger ‘Happy Birthday’ hebt gehoord. Daar is van subtiliteit al helemaal geen sprake.

 

4) Henrik Schwarz Live (!K7)

‘Zwartere’ mixalbums dan Henrik Schwarz zijn tweede mix-cd voor het Duitse label !K7 zijn er het afgelopen jaar niet verschenen - zoveel is zeker. En dan doelen we niet op de pikzwarte hoes, maar op de muziek: een mix van atmosferische house en techno, overgoten met dikke klodders soul-, funk-, en jazz.

5) Body Language mixed by DJ Dixon (Get Physical)

Je zal maar DJ Dixon heten en een mixalbum hebben samengesteld als Body Language Vol. 4. Zoiets evenaar je nooit meer. Slechts veertien tracks selecteerde hij op zijn nieuwe mixalbum, maar wat voor een tracks! Fijne, melodieuze deephouse, die als een warme deken over de rustig tikkende beats wordt getrokken.

Rednose Distrikt is nog steeds eigenzinnig eigenwijs, en blijkt nog steeds in geen enkel hokje thuis te horen6) Fatboy Slim - LateNiteTales (Azuli)

Ik zie hem al staan in het zand. Feestend achter twee draaitafels met zijn favoriete Hawaï-blouse aan, dikke joint in z’n mondhoek, fles whisky binnen handbereik, intens genietend van zijn meest dierbare folk-, rock-, country- funk-, soul-, latin-, afrobeat-, reggae- en dubplaten. Als deze cd dient als soundtrack van zijn leven, dan moet Fatboy Slim wel een gelukkig mens zijn.

7) Rednose Distrikt - Poes (Kindred Spirits) /

Benny Sings - Benny at Home (Sonar Kollektive)

Rednose Distrikt is nog steeds eigenzinnig eigenwijs, en blijkt nog steeds in geen enkel hokje thuis te horen. Soms is het soul, soms is het hiphop, soms is het broken beats, maar altijd is het spannend. Opvallend aan de muziek van Rednose Distrikt zijn de vele collaboraties met Benny Sings. Na zijn sterke debuutalbum Champagne People, dat nog zwaar hing op hiphopbeats, liet hij op het schitterende live album I love you horen dat hij als liedjesschrijver uitblinkt in mooie, fragiele songs, zoals Burt Bacharach die kon schrijven. Het beste van die albums is verzameld op ‘Benny at Home’.

 

8) Lindstrom & Prins Thomas - Reinterpretations (Eskimo Recordings)

De Noormannen Hans Peter Lindstrom en Thomas Moen Hermansen vallen ons al geruime tijd lastig met hun eigen interpretaties van disco. Space disco welteverstaan, naar de sounds van Godfather Giorgio Moroder en de eerste latinos die achter de keyboards kropen, de grondleggers van de Italo-disco. Het afgelopen jaar verscheen een fijne herinterpretatie van hun verrassende debuutalbum.

9) Ben Westbeech - Welcome to the best years of your life (Brownswood)

Ben Westbeech heeft een stem die je eerder verwacht bij corpulente zwarte Amerikaanse gospelzangers dan bij het Engelse bleekneusje dat op de platenhoes staat afgebeeld. In vijftien liedjes, de meest zo rond de drie minuten lang, verkent hij de grenzen van soulmuziek: soms zwoel en broeierig, dan weer speels jazzy, soms onweerstaanbaar swingend en dan weer meeslepend en dromerig.

10) Air - Pocket Symphony (EMI)

eindelijk de waardige opvolger van Moon Safari en het overige vroegere werk van Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel.Was je Air na de albums 10,000 Hz Legend en Talkie Walkie ook uit het oog verloren? Miste je de dromerige sferen op de laatste twee langspelers van het Franse duo ook zo erg? Dan is er nu Pocket Symphony - eindelijk de waardige opvolger van Moon Safari en het overige vroegere werk van Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel.

11) Cinematic Orchestra - Ma Fleur (Ninja Tune)

De sound op Ma Fleur (mijn bloem) is behoorlijk zwaarmoedig. Niet alleen bij pianoballad ‘To Build a Home’ springen de tranen in je ogen, ook de zang van soulzangeres Fontella Bass brengen droefenis. Op een aangename manier wel te verstaan, alsof de zon gaat schijnen na een droevige dag. Instrumentale futurejazz met veel drums, bassen en melodie, waarop soms ook gedanst kan worden, en ingetogen ballads vullen één van de beste future-jazzalbums van 2007.

12) D.Kay - Individual Soul (Brigand Music)

Maarliefst twaalf muzikanten zijn bij dit jazzy drum & bass-album betrokken. De ene muzikant speelt drums, een andere gitaar, sitar, dwarsfluit, saxofoon, trompet, hammond of vibrafoon. Allen zijn live ingespeeld op Individual Soul. Het resultaat mag er zijn. Als je de cd opzet, knalt er pure jazz door de speakers. Zeer dansbare jazz welteverstaan.

 

Natuurlijk zijn er nog meer toffe cd’s verschenen in 2007. Bekijk daarom ons volledige cd-aanbod in de recensierubriek. Wat zijn jouw favoriete cd's uit 2007? Meld ze in het fcorum!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws