Buma versus Partyflock

Partyscene Redactie | 24 december 2007
headlines

Buma heeft het gemunt op Partyflock

Onze vrolijke collega’s van Partyflock hadden een leuk idee: ze lieten hun leden eigen video’s en muziek uploaden zodat iedereen er van kon genieten. Helaas is de pret voorbij, want Buma Stemra kwam vorige week verhaal halen.

 

Partyflock heeft de uploadpagina gesloten.Op de uploadpagina verscheen 14 december het volgende bericht: “Beste Partyflockleden, Op vrijdag 14 december j.l. zijn we gebeld door de Buma Stemra. Ondanks onze herhaalde oproepen aan producers om alleen eigen werk te uploaden of werk te uploaden dat rechtenvrij is, blijkt dat er teveel mensen zijn die auteursrechtelijk beschermd werk hebben aangemeld op Partyflock.

 

We zijn momenteel in onderhandeling met de Buma Stemra om te kijken hoe we eventueel tot elkaar kunnen komen zodat de auteurs van beschermd werk hun inkomsten niet mislopen.

Er bestaat een zeer gerede kans dat dit financieel voor Partyflock onmogelijk zal blijken te zijn. Als dit het geval is, zullen we ons beraden over de toekomst van muziek op Partyflock.

Excuses voor het offline halen van deze dienst, dit is niet onze wens, maar op dit moment zien wij geen andere optie. De Partyflockcrew”.

‘Karian’ (een medewerkster van Partyflock) meldt in het PF-forum dat het volgende aan de hand is:

“1: Er zijn mensen die aangesloten zijn bij de Buma, maar toch hun werk hier hebben geupload. Volgens de overeenkomst die je hebt met Buma mag je niet hier je werk

uploaden. Het enige dat je mag doen, met expliciete toestemming van Buma, is je werk op je eigen website zetten.

Buma/Stemra wil geld zien.2: Er zijn mensen geweest die samples/ nummers hebben gebruikt die auteursrechtelijk beschermd zijn. Daarvoor moet je betalen. Ook Partyflock moet daarvoor betalen. EN dit is dus door geen van de partijen gebeurd.”

Opletten dus: als je aangesloten bent bij de Buma, dan is je eigen werk niet meer rechtenvrij! Je mag het alleen kosteloos op je eigen website zetten. Je toekomstige werk valt ook onder de Buma-regels, zodra dat je het hebt afgemaakt.

Het lijkt een duidelijk verhaal, maar er blijft echter nog genoeg ruimte voor interpretatie en discussie over. Wanneer kun je iets kwalificeren als ‘werk’? Wanneer is het 'af'? En is het plaatsen van muziek op je MySpace te definiëren als het plaatsen van muziek ‘op je eigen website’? Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan belemmert Buma/ Stemra de uitwisseling van muziek en de aanwas van nieuw talent behoorlijk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Partyflock

Wat zijn jouw ervaringen met Buma/Stemra? Meld het hieronder in het forum!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws