Tien jaar Shitkatapult in de Paradiso 

Partyscene Redactie | 12 september 2007
headlines

‘Stay Anti: Special Music for Special People’

Stay Anti!

Het Berlijnse label Shitkatapult viert zijn tiende verjaardag in de Amsterdamse Paradiso en neemt een clubje bijzondere artiesten mee naar de poptempel. Met live: Apparat, Jan Jelinek, Sun Electric. DJ's T- Raumschmiere, Daniel Meteo. Film: Synken. Love2Party geeft verslag van deze bijzondere avond.

Shitkatapult, opgericht door Marco Haas alias T-Raumschmiere, vuurt al tien jaar eigenzinnige elektronische muziek af op de luisteraar. Het label bestaat niet uit concepten binnen bepaalde grenzen. Alles kan, alles mag. Van de serieuze organische chemie van Apparat tot de muzikale middelvinger van T- Raumschmiere en de gemuteerde 'tech-disco' van Das Bierbeben. Op 16 september komen de volgende artiesten naar Paradiso:

Elektronica in plaats van techno, sfeer in plaats van dansbaarheid, zacht in plaats van hard. Sascha Ring alias Apparat hield altijd al van veranderingenApparat

Elektronica in plaats van techno, sfeer in plaats van dansbaarheid, zacht in plaats van hard. Sascha Ring alias Apparat hield altijd al van veranderingen, maar met zijn nieuwste album ‘Walls’ maakt hij wel een héél verrassende. De man die naam maakte met abstracte releases als ‘Multifunktionsebene’ en ‘Duplex’, heeft op ‘Walls’ een nieuw geluid gevonden. Het recept van zijn laatste album: de elektronica loslaten, werken aan een unieke popsound en vooral: meer vocalen gebruiken. Op het podium speelt hij het met Raz Ohara op piano en Jörg Waehner op drums.

T Raumschmiere

Industrial, punk rock en hardcore gaven T-Raumschmiere zijn eerste muzikale richting en dat is te horen aan zijn optredens. Marco Haas verwerkt deze invloeden in zijn mix van techno en rock. Stay Anti werd zijn levensmotto. T. Raumschmiere laat zijn muziek pruttelen als een motor die het ieder moment kan begeven. Het meest kenmerkende aan de Duitser is de hevig communicerende lichaamstaal tijdens een optreden. T-Raumschmiere betekent: Traum = droom, Raum = ruimte, locatie, Schmieren = vet, smeersel. Begrijp je al een beetje waarom?

Jan Jelinek

Jan Jelinek maakt muziek van samples en is samen met Pole een van de belangrijkste figuren voor elektronische sounds uit Berlijn. Je moet van goede huize komen om ook maar iets van de loops in zijn werk te herleiden tot de oorspronkelijke bron. Het hart van de Duitse producer ligt bij het warme geluid van vinyl uit vervlogen tijden en met zijn sampler als grootste vriend dient die liefde dan ook als oneindige inspiratiebron. Op het enthousiast onthaalde Loop-Finding-Jazz-Records uit 2001 ripte hij zijn totale jazzcollectie en bewerkte het, oneerbiedig gezegd, tot een onherkenbare kraak en ruis collectie jazzloops.

De allereerste release van Sun Electric was de single 'O'Locco' op het label Wau! Mr. Modo in 1990. In de daaropvolgende tien jaar produceerde dit duo (Tom Thiel en Max Loderbauer) veel werk op de R&S / Apollo labelsSun Electric

De allereerste release van Sun Electric was de single 'O'Locco' op het label Wau! Mr. Modo in 1990. In de daaropvolgende tien jaar produceerde dit duo (Tom Thiel en Max Loderbauer) veel werk op de R&S / Apollo labels. Sun Electric zijn actief en van invloed op het gebied van techno, trance, ambient en ‘intelligent dance music’ - een genre waarbinnen ze als Europese pioniers worden beschouwd.

Daniel Mateo

Daniel Mateo is radio en club-dj en vormt samen met Tom Thiel de act Bus, een ‘project’ op het label ~Scape. Bus maakt elektronische dub op twee Powerbooks, die ze vervolgens verrijken met elementen uit hiphop en minimal elektronica. Bus werkt ook graag samen met andere muzikanten, zoals MC Soom-T, die op hun laatste album 'Middle of the Road' meer dan gast werd, maar als tijdelijk bandlid beschouwd kan worden.

Film: Synken

Transforma, het videocollectief uit Berlijn maakte samen met componist O.S.T. de film ‘Synken’. Een unieke audiovisuele ervaring. 'Synken' is een reis door landschappen en karakters. Abstracte vormen en fragiele geluidssystemen, van chaotische vliegtuigen en patronen.

Zondag 16 september in Paradiso

Aanvang: 20.30 uur

Zaal open: 19.30 uur

Prijs: 12 euro, exclusief lidmaatschap

Shitkatapult

Paradiso

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws