Gehoorschade bij jongeren door te harde muziek

Partyscene Redactie | 24 juli 2007
headlines

Hoe is jouw gehoor?

Volgens recent onderzoek heeft een stijgend aantal van de jongeren tussen 16 en 29 jaar te kampen met de gevolgen van gehoorschade. Oorzaak? De te harde muziek op festivals, concerten in een clubs. Wat doe jij er eigenlijk tegen?

Tom Holkenborg alias Junkie XL, net voor zijn optreden afgelopen zaterdag tijdens Extrema: “Ik gebruik geen oordopjes, want dan mis ik ‘the excitement’.”De Gezamenlijke Audiologische Industrie Nederland (GAIN) voert een campagne om jongeren bewust te maken van de risico’s van te harde muziek op festivals, in discotheken of van mp3-spelers. Uit metingen blijkt dat er in discotheken decibelniveaus worden bereikt van 125 tot 128. Dat is hard genoeg om gehoorschade te veroorzaken.

Volgens audioloog De Laat denken jongeren dat gehoorschade ‘overgaat’. Hij wijst erop in een reportrage die Netwerk gisteren uitzond dat beschadigde haarcellen in oren niet herstellen. In de uitzending ook een gesprek met Tom Holkenborg alias Junkie XL, net voor zijn optreden afgelopen zaterdag tijdens Extrema: “Ik gebruik geen oordopjes, want dan mis ik ‘the excitement’.”

Bekijk HIER de uitzending van Netwerk

Wat doe jij tegen de kans op gehoorbeschadiging? Ben jij wijzer dan Junkie XL en gaan de oordopjes standaard mee naar de festivals en feesten? Laat het weten in het forum!

Oorcheck

Nationale Gehoortest

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws