Rock Steady Crew bestaat 30 jaar

Partyscene Redactie | 3 juli 2007
headlines

Dertig kaarsjes voor de Rock Steady Crew

Opgericht in 1977 door de b-boys Jimmy D en Jojo, heeft deze crew van dj’s, breakdancers, mc’s en graffitispuiters er nog steeds geen genoeg van. De dertigste verjaardag wordt van 23 t/m 29 juli gevierd met een rondje concerten, battles en discussiepanels op het eigen grondgebied in New York City.

De Rock Steady Crew in 1981.De Rock Steady Crew doorstond de gangsta-rap, het Eastcoast/Wescoast-gezever en de opkomst van de rap uit het zuiden van de V.S. Daarbij wisten ze altijd trouw te blijven aan de originele elementen van de hiphop; dj-en, breaken, mc-en en graffitikunst. De biografie van de crew leest als een spannend jongensboek, vol verhalen over de zware battles om bij de crew te komen, toestemming moeten vragen om andere ‘chapters’ op te mogen richten, samenwerking met Fab Five Freddie, Afrika Bambaataa en zijn Zulu Nation en een optreden voor de Engelse koningin. Veel hiphop-artiesten uit The Big Apple (o.a. dj JS-One) vonden hier hun thuisbasis.

Bij het grote publiek werd het collectief vooral bekend door de track ‘Hey You, The Rock Steady Crew’ op Charisma Records uit 1983, maar zoals zo vaak in de muziekwereld zaten de contracten slecht in elkaar en werd hier door de crew zelf weinig aan verdiend. Na het faillissement van de platenmaatschappij ging het ook langzaam maar zeker bergafwaarts met de Crew en werden de activiteiten op een laag pitje gezet.

Mr President, Crazy Legs.

Toch is de Rock Steady Crew nooit uit elkaar geweest en hebben de leden niet stilgezeten in de daaropvolgende jaren. Zo stond Crazy Legs (nog lid geweest van de originele crew van Jimmy D, oprichter van de Manhattan Chapter en inmiddels ‘el presidente’) samen met Mr. Wiggles aan de wieg van de hiphop-musical ‘So, What Happens Now?’ uit 1992, vieren ze ieder jaar een jubileum om de geschiedenis en de evolutie van de hiphop te bewaken en zijn ze actief in de gemeenschap door goede doelen te ondersteunen.

En natuurlijk komen de b-boys en b-girls van de Rock Steady Crew nog regelmatig opdraven voor battles over de hele wereld. Breakdancen zit blijkbaar voor altijd in het bloed. Zoals één van de crewleden, de inmiddels overleden Buck 4, ooit zei: “Als je een sollicitatieformulier moet invullen en ze vragen wat je allemaal kunt, wat moet ik dan invullen? 'Ik kan goed op mijn hoofd draaien'?”.

Red Bull Beat Riders v. Rock Steady Crew tijdens Anniversary 2006

 

Battle-fragment uit de film Beat Street uit 1984, opgenomen in de Roxy in New York (New City Breakers v. Rock Steady Crew)

 

Rock Steady Crew

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws